Bliny s uzeným lososem
Ingredience
- 90 g zakysané smetany
- 150 g špaldové hladké mouky Babiččina volba
- 1 PL sušeného droždí
- 125 ml plnotučného mléka
- 1 celé vejce, žloutek a bílek zvlášť
- špetka soli
K dokončení: - plátky uzeného lososa
- zakysaná smetana
- černá sůl
- kopr
Postup
Mouku a sušené pekařské droždí promíchejte v míse. Mléko a zakysanou smetanu prohřejte v malém rendlíku na prst, aby byly vlažné a dobře v nich vzešlo droždí. K mléčné směsi přidejte žloutek a zašlehejte. Nyní postupně přidávejte sypkou směs a vždy promíchejte tak, aby v těstě nebyly hrudky. Přiklopte utěrkou nebo poklicí a nechte v teple 30 minut kynout.
Až úplně nakonec vyšlehejte bílek se špetkou soli do tuha a opatrně ho vmíchejte do těsta. Bliny smažte na pánvi vymazané trochou oleje. Těsto nanášejte lžící, bliny nejsou tak velké jako naše lívance. Pečte asi dvě minuty a poté otočte a nechte pomalu dojít. Vychladlé bliny zdobte osolenou zakysanou smetanou, uzeným lososem a snítkou kopru.
Ingredience:
droždí kopr losos uzený mléko mouka hladká smetana zakysaná vejce