Bliny s uzeným lososem

Bliny s uzeným lososem

Ingredience

  • 90 g zakysané smetany
  • 150 g špaldové hladké mouky Babiččina volba
  • 1 PL sušeného droždí
  • 125 ml plnotučného mléka
  • 1 celé vejce, žloutek a bílek zvlášť
  • špetka soli

    K dokončení:
  • plátky uzeného lososa
  • zakysaná smetana
  • černá sůl
  • kopr

 

Postup

Mouku a sušené pekařské droždí promíchejte v míse. Mléko a zakysanou smetanu prohřejte v malém rendlíku na prst, aby byly vlažné a dobře v nich vzešlo droždí. K mléčné směsi přidejte žloutek a zašlehejte. Nyní postupně přidávejte sypkou směs a vždy promíchejte tak, aby v těstě nebyly hrudky. Přiklopte utěrkou nebo poklicí a nechte v teple 30 minut kynout.

Až úplně nakonec vyšlehejte bílek se špetkou soli do tuha a opatrně ho vmíchejte do těsta. Bliny smažte na pánvi vymazané trochou oleje. Těsto nanášejte lžící, bliny nejsou tak velké jako naše lívance. Pečte asi dvě minuty a poté otočte a nechte pomalu dojít. Vychladlé bliny zdobte osolenou zakysanou smetanou, uzeným lososem a snítkou kopru.