Vepřová kýta s houbovo-koprovou omáčkou
Pro 4 osoby
- 800 g vepřového masa
- 80 g másla
- 200 g kořenové zeleniny
- 1 cibule
- 4 bobkové listy
- 200 ml bílého vína
- 70 g sušených hříbků
- 200 g lišek (hříbků)
- 70 g kyselých okurek
- 150 ml smetany
- 20 g kopru
- olej na orestování
- kmín
- sůl
- pepř
Maso osušíme, osolíme a opepříme. Pánev s olejem rozpálíme a maso zprudka opečeme a vyjmeme z pánve. Do pánve přidáme máslo, najemno nakrájenou cibuli a očištěnou na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Vše důkladně zarestujeme, vhodíme bobkový list, zalijeme bílým vínem a necháme vyvařit. Přidáme sušené hříbky, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Mezitím si na oleji orestujeme lesní houby, osolíme a okmínujeme. Do hotové omáčky vložíme houby, na kostičky nakrájené okurky, zjemníme smetanou a dochutíme nasekaným koprem (dle hustoty zahustit jíškou).