Vepřová kýta s houbovo-koprovou omáčkou

Vepřová kýta s houbovo-koprovou omáčkou

 

Pro 4 osoby

  • 800 g vepřového masa
  • 80 g másla
  • 200 g kořenové zeleniny
  • 1 cibule
  • 4 bobkové listy
  • 200 ml bílého vína
  • 70 g sušených hříbků
  • 200 g lišek (hříbků)
  • 70 g kyselých okurek
  • 150 ml smetany
  • 20 g kopru
  • olej na orestování
  • kmín
  • sůl
  • pepř

 

Maso osušíme, osolíme a opepříme. Pánev s olejem rozpálíme a maso zprudka opečeme a vyjmeme z pánve. Do pánve přidáme máslo, najemno nakrájenou cibuli a očištěnou na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Vše důkladně zarestujeme, vhodíme bobkový list, zalijeme bílým vínem a necháme vyvařit. Přidáme sušené hříbky, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Mezitím si na oleji orestujeme lesní houby, osolíme a okmínujeme. Do hotové omáčky vložíme houby, na kostičky nakrájené okurky, zjemníme smetanou a dochutíme nasekaným koprem (dle hustoty zahustit jíškou).