Sýrovo-zeleninový koláč
Ingredience
Na těsto:
255 g hladké mouky na křehká těsta Babiččina volba
113 g změklého másla
1 vejce
špetka soli
Na náplň:
1 cibule nebo šalotka na měsíčky
1 červená paprika na proužky
4 větší žampiony na plátky
250 g oblíbeného sýra
olej na restování
4 vejce
300 ml mléka
provensálské nebo italské koření
Postup:
Nejprve si připravte těsto s dostatečným předstihem před pečením. Je potřeba ho nechat uležet. Na vále smíchejte máslo nakrájené na kostičky s moukou a konečky prstů vypracujte drobenku. Pak osolte, přidejte vejce a vypracujte hladké těsto.
Uložte zabalené ve fólii alespoň na 30 minut do lednice.
Poté zapněte troubu na 180 °C. Nyní vyválejte tenkou placku, kterou vyložíte vymazanou formu na nízký koláč. Přitlačte k formě a hodně propíchejte vidličkou, aby se těsto nezvedalo. Dejte na 10 minut předpéct samotné těsto.
Na oleji mezitím orestujte cibuli a zeleninu do měkka.
V misce prošlehejte vejce, mléko a koření, případně dosolte, pokud koření neobsahuje sůl. Předpečené těsto rovnoměrně vyložte zeleninou a zalijte zálivkou. Nakonec posypte sýrem a dejte dopéct. Asi po 30 minutách zkontrolujte a na posledních 5–10 minut můžete zapnout horní gril, aby měl koláč dozlatova upečenou krustu.
zdroj/foto: Babiččina volba