Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem a kapkou rumu

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem a kapkou rumu

POČET PORCÍ: 4, DOBA PŘÍPRAVY: 60 min.

DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY
350 g hladké mouky
18 g droždí
80 g másla (50 g do těsta, 30 g na potření)
150 ml mléka
60 g cukru
Špetka soli
Citrónová kůra

Z droždí, cukru a vlažného mléka si připravíme kvásek. Ostatní suroviny smícháme, přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto, poprášíme moukou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Z vykynutého těsta vytvoříme kuličky, které klademe jednu vedle druhé do vymazaného pekáčku a pečeme dozlatova.

OMÁČKA
4 žloutky
250 ml smetany min. 31%
1 vanilkový cukr
1 vanilkový lusk
Rum

Na mírném plamenu zahřejeme smetanu s vanilkovým cukrem a luskem a pomalu vmícháváme žloutkovou emulzi — ve vodní lázni rozmíchané žloutky. Ke konci přidáme rum a necháme vyvařit.

 

TIP: Upečené buchtičky pomažeme teplou směsí rozpuštěného másla a rumu. Buchtičky budou nádherně vonět a zůstanou vláčné.

VYBRANÉ VÍNO K PÁROVÁNÍ

SOLARIS z vinařství František Hlaváč ze spolku vinařů Dunajovské kopce – sladké. Víno s vyšším zbytkovým cukrem, aromatickou po přezrálém ovoci, chutí po pečených sladkých ananasech, kterou vyvažuje výraznější a šťavnatá kyselinka.

 

 

 

Recept připravila RESTAURACE PAPA'S LIVING RESTAURANT z Českého Krumlova
Autor foto: David Peltán