Grilovaný filet z lososa pod bylinkovou krustou se zeleninovými špízy marinovanými v balzamikovém kr
Potřebujeme:
-4 steaky z lososa
-čerstvé bylinky (tymián, estragon, bazalka, plocholistá petržel)
-50 g střídky z bílého chleba
-1 žloutek, sůl
-100 g majonézy
-300 g zakysané smetany
-1 stroužek česneku
-1 lžíce najemno nasekaného čerstvého kopru
-bílý pepř
-12 mladých uvařených brambor
-1 cuketa
-12 cherry rajčátek
-7 lžic klasického balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou
-olivový olej
Postup:
V misce utřeme změklé máslo, žloutek, nasekané bylinky, střídku z bílého chleba a sůl. Hmotu naneseme na potravinovou fólii, vytvarujeme váleček, který necháme ztuhnout v lednici. Před podáváním nakrájíme na kolečka, kterými poklademe lososa a necháme cca 2 minuty zapéct.
Z majonézy, zakysané smetany, kopru a rozmačkaného česneku připravíme dresink, který dochutíme solí a bílým pepřem.
Steaky z lososa osolíme, opepříme, posypeme bylinkami. Necháme v pokojové teplotě půl hodiny odpočinout a poté grilujeme asi 3 minuty z každé strany.
Zatímco losos odpočívá, připravíme si zeleninové špízy z vařených mladých brambor, cukety nakrájené na plátky a cherry rajčat. Zeleninu napícháme na dopředu namočené bambusové špejle a naložíme do marinády z balzamikového krému, olivového oleje, soli a najemno nasekaných bylinek. Pečeme na rozpáleném grilu cca 4 minuty z každé strany.
Ingredience: