Bezlepkové vánoční perníky Liana - hned měkké
Ingredience
Těsto
- 330 g Universal mix Liana
- 100 g Fine mix Liana
- 140 g moučkový cukr
- 70 g změklé máslo
- 5 PL med
- 3 ks vejce
- ¼ KL Soda bikarbonu Liana
Dále potřebujeme
- k podsypání Universal mix Liana
- k potření žloutek + lžíce vody
POSTUP
- Universal mix Liana a Fine mix Liana promícháme s moučkovým cukrem, postupně přidáme Sodu bikarbonu Liana, vejce, změklé máslo a med.
- Vypracujeme hladké kompaktní těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici odležet 12-24 hodin.
- Odleželé těsto rozdělíme na 2 části. Na pomoučené pracovní desce promícháme a vyválíme na tloušťku 3 - 4 mm.
- Vánočními formičkami vykrajujeme různé tvary perníků a ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 170 ° C a pečeme asi 8 minut.
- Ihned po vyjmutí z trouby potřeme tenkou vrstvou vymíchaného žloutku s vodou pro získání zářivého lesku. Po vychladnutí ozdobíme bílkovou polevou.
Postup pro přípravu bílkové polevy: Smícháme 1 bílek, 200 g třikrát prosátého moučkového cukru a 1 PL bramborového škrobu Liana. Ručně promícháme, dokud poleva není hladká a litá. Naplníme zdobící sáček a zdobíme perníky podle fantazie.
Pokud chceme dosáhnout světlejší perníky: Změníme poměr muk v receptu. Fine mix na 50g a Universal mix na 380g. Přidáme však Kypřicí prášek do perníku Liana 1-2 KL pro výraznou perníkovou chuť.