Další super recept od Pet-veganské curry
CURRY Z DÝNĚ A ČOČKY BELUGA
SUROVINY
sezamový olej – můžeme nahradit řepkovým
2 červené cibule pokrájené na kostičky
4 stroužky česneku
1 cm čerstvého zázvoru
800 g dýně (nejlépe Hokkaido nebo máslové)
2 hrsti uvařené čočky Beluga
půl hrnku zeleninového vývaru
hrst čerstvého špenátu
2 lžíce burákového másla
kůra a šťáva z jedné limety
1 lžíce sójové omáčky
1 lžíce javorového sirupu nebo kokosového cukru
plechovka kokosového mléka – pozor, pokud chcete opravdu veganské kokosové mléko – běžně mléka obsahují konzervanty, které jsou živočišného původu, a tak sáhněte po mléku, které obsahuje pouze kokosový extrakt a vodu – seženete ve vietnamských obchodech nebo např. Bio kokosové mléko z DM
1 nasekaná chilli paprička
2 lžíce červené curry pasty
sůl, thajská bazalka
uvařená quinoa v zeleninovém vývaru jako příloha
Na oleji krátce zarestujeme cibuli, přidáme česnek, nasekaný zázvor a restujeme společně asi 2 minuty. Přidáme omytou, v případě, že nemáme Hokkaido i oloupanou dýni pokrájenou na velké kostky, opékáme spolu asi minutu. V zeleninovém vývaru rozmícháme burákové máslo – pokud ho vyndáte přímo z lednice,
je tuhé a ve směsi by se hůř rozpustilo. Směs vlijeme k dýni, přidáme sójovku, kůru a šťávu z limetky, sirup či cukr, chilli papričku a curry pastu a zalijeme kokosovým mlékem. Vaříme, dokud není dýně měkká, což trvá asi 15 minut. Přidáme čočku a společně prohřejeme a případně dosolíme. Pokud máme thajskou bazalku tím lépe a k dokonalosti už nechybí vůbec nic. Podáváme nejlépe s quinoou uvařenou ve vývaru, což je lepší varianta než rýže, co se výživové hodnoty týče.
Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet