Koláč s vanilkovým krémem a karamelizovanými švestkami
Forma průměr 23 – 26 cm:
- 1 balení křehkého těsta M&S
- Máslo na vymazání formy
- Hladká mouka na válení těsta
Karamelizované švestky:
- 10 – 12 švestek
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce másla
Na rozvar: - 5 švestek
- 2 lžíce cukru (závisí na zralosti švestek)
- Voda podle potřeby
- Vanilkový lusk
Na žloutkový krém: - 100 g cukru krupice
- 30 g kukuřičné mouky
- špetka soli
- 475 ml plnotučného mléka
- 4 žloutky
- 25 g másla
- Semínka z vanilkového lusku
- Nasekané ořechy a jedlé květy na ozdobu
Postup
Křehké těsto:
Těsto vyndejte z lednice, rozbalte ho a počkejte asi 10 minut. Po této době ho položte na lehce pomoučněný vál a ještě trochu vyválejte. Těsto by mělo být slabé asi 3 – 5 mm a zároveň by plát měl být delší alespoň o 5 cm, než je forma, aby se lépe umisťovalo.
Těsto si podeberte – buď válečkem, nebo rukama a přemístěte ho do máslem vymazané formy (použijte koláčovou nebo dortovou formu s odnímatelným dnem). Pouze konečky prstů ho vtlačte do formy, aby na celé ploše těsto těsně přiléhalo ke stěně a dnu. Okraje by měly mít tloušťku až 8 mm, což znamená, že při vtlačování těsta k okrajům bychom měli prsty druhé ruky zároveň tlačit na okraj směrem dolů, aby těsto nebylo až tolik do výšky, ale přibylo na tloušťce. Pokud těsto přečnívá přes okraj, tupou stranou nože nebo prsty ho odstraňte. Těsto připravené ve formě propíchejte vidličkou s dvoucentimetrovými odstupy. Troubu zapněte na 180 stupňů. Koláč pečte dozlatova ve středu trouby zatížený fazolemi (či menší formou na pečení). Bude to trvat asi 15 – 20 minut. Poté ho nechte vychladnout.
Krém:
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Cukr smíchejte v rendlíku s kukuřičnou moukou a špetkou soli. Mléko promíchejte v míse se žloutky. Nyní za stálého šlehání přilévejte mléčnou směs. Až ji budete mít perfektně rozmíchanou, přidejte máslo, vanilku a zapněte plotnu na střední stupeň. Nepřestávejte míchat a přiveďte krém k varu. Až začne bublat, promíchávejte ještě dalších 5 minut. Kukuřičná mouka se musí řádně provařit, aby nebyla v krému cítit. Až bude krém dostatečně provařený, přes síto ho přeceďte do mísy. Krém okamžitě přikryjte potravinovou fólií tak, aby se přímo dotýkala vršku krému. Předejdeme tak oschnutí
Karamelizované švestky:
Švestky vypeckujte a omyjte. Na pánvi (střední plamen) rozpusťte máslo, přidejte cukr, lžíci vody a zvyšte plamen. Počkejte, až bude směs plně homogenní a začne karamelizovat. Nyní přidejte švestky a z obou stran vařte cca minutu z každé strany. Ovoce by mělo být křehké, ale nemělo by se rozpadat. Dejte ho stranou a připravte si rozvar.
Rozvar:
Švestky, 50 ml vody, cukr a vanilku vařte 15 minut. Podle potřeby přilévejte vodu – vždy po troškách. Až budou švestky rozvařené, tyčovým mixérem směs rozmixujte a přepasírujte. Pokud je směs moc tekutá, ještě ji nechte za stálého míchání provářet na vyšším plamenu. Až dosáhnete požadované hustoty, opatrně do směsi přemístěte švestky.
Finalizace:
Do korpusu přelijte krém a špachtlí ho zarovnejte. Ozdobte švestkami a případně ořechy a jedlými květy. Dejte ztuhnout do lednice minimálně na dvě hodiny a podávejte.
Tento recept pro vás z M&S surovin připravila Cat & Cook. Více na marksandspencerfood.cz
Ingredience: