Batátová polévka se smaženou cibulkou
Ingredience:
3 větší batáty (cca 1 kg)
2 mrkve
1 fenykl
1 litr vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
malý kousek čerstvého zázvoru
3 lžíce olivového oleje
3 lžíce balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou klasik
přepuštěné máslo
½ lžičky kurkumy
250 ml kokosového mléka
sůl, pepř
Ingredience na ozdobu:
cibule
hladká mouka
strouhaný parmazán
olej
dýňová semínka
Postup:
- Batáty oloupeme a nakrájíme na větší kousky. V míse je smícháme s olivovým olejem, balzamikovým krémem, osolíme, opepříme a dáme péct do trouby na cca 20 minut na 180 stupňů.
- V hrnci si rozpustíme přepuštěné máslo a orestujeme na něm na kousky pokrájenou mrkev. Přidáme nakrájený fenykl, nadrobno pokrájený zázvor, kurkumu (nemusí být) a ještě chvíli restujeme.
- Nakonec přidáme upečené batáty a přilijeme vývar. Vše rozmixujeme, zalijeme kokosovým mlékem, dochutíme solí a krátce provaříme.
- Připravíme si cibulové kroužky. Cibuli pokrájíme na kolečka a obalíme v mouce a parmazánu. Smažíme na oleji do zezlátnutí. Dýňová semínka si opražíme nasucho v pánvičce.
- Polévku podáváme ozdobenou cibulovými kroužky a praženými dýňovými semínky.
Ingredience: