Kuřecí koláč s houbami

Kuřecí koláč s houbami

KUŘECÍ KOLÁČ S HOUBAMI

Není koláč jako koláč a tento kuřecí můžete servírovat jako hlavní chod. Sdílíte rádi talíř s někým, koho máte rádi? Vyzbrojte se lžícemi a společně se pusťte do horkého koláče přímo z pekáče. Tak se totiž tento kuřecí jí úplně nejlépe. Pokud byste ho ale raději porcovali, počkejte na vychladnutí.

Ingredience:

  • 1 lžíce oleje
    • 600 g kuřecích prsou
    • 100 g slaniny v celku
    • 180 g šalotky
    • 2 stroužky česneku
    • 250 g žampionů (nebo jiných oblíbených hub)
    • snítka čerstvého tymiánu
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 300 ml kuřecího vývaru
    • 200 ml zakysané smetany
    • 1 balení listového těsta
    • 1 vejce
    • sůl, pepř
    • lžička uzené sladké papriky
    • muškátový oříšek

 

Postup:

  1. Kuřecí maso omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Ty osolte, opepřete a posypte uzenou paprikou.
    2. Rozpalte pánev a kuřecí maso na oleji osmahněte dozlatova spolu se slaninou, kterou jste nakrájeli na kostičky. 
    3. Přidejte šalotky nakrájené na čtvrtiny a očištěné houby nakrájené na plátky. Osolte a opepřete. 
    4. Vše zaprašte moukou a ještě chvíli restujte. Poté přilijte vývar a vmíchejte smetanu, přidejte prolisovaný česnek.
    5. Do pánve nastrouhejte kus muškátového oříšku a přidejte celé větvičky tymiánu.
    6. Vařte, dokud tekutina nezhoustne do krémové konzistence, a poté vyjměte tymián. 
    7. Kuřecí směs nalijte do formy na koláč (o průměru asi 20 cm) a překryjte listovým těstem. Okraje nedbale zmuchlejte.
    8. Těsto potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova.

TIP: Pokud jste směs smažili v pánvi, která se smí použít i v troubě, nemusíte směs přelévat do formy na koláč a pečte rovnou v pánvi.