Lehký letní dort s malinami a borůvkami
Vejce | 3 kusy |
Špetka soli | |
Cukr krupice | 100 g |
Olej | 3 lžíce |
Hladká mouka | 100 g |
Mražené maliny | 200 g |
Bílý selský jogurt Hollandia | 1 kg |
Cukr moučka | 10 lžic (nebo dle chuti) |
11,5 plátků želatiny + 4 lžíce vody |
|
ovoce na ozdobu |
Postup:
- Nejprve začneme korpusem. Bílky se solí ušleháme do pěny a poté postupně zašleháváme cukr. Jakmile se
utvoří pevné špičky, přidáme žloutky, olej a ještě chvíli mícháme. Nakonec opatrně vařečkou vmícháme mouku
a směs vlijeme do vymazané a vyložené formy pečícím papírem.
Pečeme 20 minut na 150 °C. - Během pečení doporučujeme začít s krémem. Želatinové plátky necháme ve sklenici s vodou nabobtnat
po dobu 5 minut. Vedle si v míse smícháme jogurt s malinami a cukrem. Vše řádně promícháme.
Nabobtnalé želatinové plátky necháme opatrně okapat a zahřejeme v kastrůlku se čtyřmi lžícemi vody,
a to jen po krátkou dobu, než se želatina zcela rozpustí. - Do rozpuštěné želatiny pomalu přidáváme jogurtovou směs, dokud se vše řádně nepromíchá
(neztrácejte ale čas, želatina začne rychle tuhnout). Směs vlijeme na vychladlý korpus a ihned necháme
ztuhnout v lednici. Po ztuhnutí dort dozdobíme ovocem a podáváme vždy vychlazený.
Tip! Do jogurtu můžete vmíchat jakékoli jiné oblíbené ovoce a tvořit tak pořád nové a nové variace dortů.
Zdroj: https://www.hollandia.cz/recepty/lehky-letni-dort-s-malinami-a-boruvkami/