Red Velvet cake
Hladká mouka | 120 g |
Vejce | 5 ks |
Olej | 5 lžic |
Cukr krystal | 200 g |
Práškové potravinářské barvivo (červené) | 2 lžičky |
Holandské kakao | 3 lžíce |
Bílý Selský jogurt Hollandia | 1 500 g |
Cukr moučka | 4 lžíce |
Jahody | 250 g |
Špetka soli | |
Máslo na vymazání formy | |
Hrubá mouka na vysypání formy | |
Jemné plátýnko |
Postup:
- Večer před pečením necháme bílý jogurt vykapat od syrovátky. Do sítka vložíme jemnou látku, vlijeme jogurt a sítko postavíme na mísu, aby měla syrovátka kam odkapávat. Takto necháme v lednici přes noc.
- Druhý den se pustíme do přípravy korpusu. Oddělíme bílky od žloutků, bílky dáme do velké mísy a žloutky do skleničky. Do bílků přidáme špetku soli a šleháme do tuhého sněhu. Poté postupně přisypáváme cukr krystal a šleháme, dokud se netvoří pevné špičky. Pak přidáváme žloutky a olej.
- Nakonec smícháme mouku, barvivo a kakao a vzniklý sníh vařečkou opatrně vmícháme do těsta. Hotové těsto vlijeme do vymazané, vysypané formy a pečeme na 150 °C cca 30-40 minut. Vychladlý upečený korpus pak dvakrát prořízneme.
- Vykapaný jogurt mezitím vyjmeme z lednice, osladíme moučkovým cukrem dle chuti, řádně promícháme a promazáváme do proříznutého korpusu. Nakonec ozdobíme jahodami a můžeme podávat.
Tip! Do jogurt můžeme vmíchat maliny, jahody či jiné oblíbené ovoce.
Zdroj: https://www.hollandia.cz/recepty/red-velvet-cake/