Red Velvet cake

Red Velvet cake
Hladká mouka 120 g
Vejce 5 ks
Olej 5 lžic
Cukr krystal 200 g
Práškové potravinářské barvivo (červené) 2 lžičky
Holandské kakao 3 lžíce
Bílý Selský jogurt Hollandia 1 500 g
Cukr moučka 4 lžíce
Jahody 250 g
Špetka soli  
Máslo na vymazání formy  
Hrubá mouka na vysypání formy  
Jemné plátýnko  

 

Postup:

 
  1. Večer před pečením necháme bílý jogurt vykapat od syrovátky. Do sítka vložíme jemnou látku, vlijeme jogurt a sítko postavíme na mísu, aby měla syrovátka kam odkapávat. Takto necháme v lednici přes noc.
  2. Druhý den se pustíme do přípravy korpusu. Oddělíme bílky od žloutků, bílky dáme do velké mísy a žloutky do skleničky. Do bílků přidáme špetku soli a šleháme do tuhého sněhu. Poté postupně přisypáváme cukr krystal a šleháme, dokud se netvoří pevné špičky. Pak přidáváme žloutky a olej.
  3. Nakonec smícháme mouku, barvivo a kakao a vzniklý sníh vařečkou opatrně vmícháme do těsta. Hotové těsto vlijeme do vymazané, vysypané formy a pečeme na 150 °C cca 30-40 minut. Vychladlý upečený korpus pak dvakrát prořízneme.
  4. Vykapaný jogurt mezitím vyjmeme z lednice, osladíme moučkovým cukrem dle chuti, řádně promícháme a promazáváme do proříznutého korpusu. Nakonec ozdobíme jahodami a můžeme podávat.

 

Tip! Do jogurt můžeme vmíchat maliny, jahody či jiné oblíbené ovoce.

 

Zdroj: https://www.hollandia.cz/recepty/red-velvet-cake/