Kedgeree – indická kořeněná rýže s rybou a zeleninou
Suroviny
- Rýže Basmati 150 g
- Vejce uvařené natvrdo 2 ks
- Máslo 1 lžíce
- Cibulka jarní 1 svazek
- Kari 2 lžíce
- Citron 1 ks
- Chilli paprička 1 ks
- Jogurt bílý 200 g
- Makrela uzená 600 g
- Bobkový list 2 ks
- Zázvor čerstvý nastrouhaný 1 lžíce
- Stroužek česneku 1 ks
- Rajče 2 ks
- Koriandr 1 svazek
- Hrášek Znojmia 100 g
-
HRÁŠEK VE SL. NÁLEVU ZNOJMIA 400 g koupíte na oficiálním e-shopu Hamé
Makrelu zbavte ocasu a hlavy a opatrně vykostěte. Ve slané vodě uvařte 10 minut rýži. Slijte, propláchněte studenou dobou a také dejte stranou. Budete ji potřebovat později. Teď si připravte zeleninu – zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno. Můžete ho také nastrouhat na struhadle. Cibulky nakrájejte na kolečka a česnek nasekejte. Rajčata zbavte semínek a nakrájejte na kostičky.
Na pánvi při mírné teplotě rozehřejte máslo. Přesuňte do ní zázvor, česnek a cibulky a nechte zhruba 5 minut změknout. Poprašte kari a promíchejte. Poté přidejte rajčata, pokrájenou chilli papričku a zalijte šťávou z jednoho citronu. Znovu promíchejte a nechte prohřát.
Nakonec přidejte uvařenou rýži, scezený hrášek a polovinu nasekaných koriandrových lístků. Promíchejte a stáhněte z plotny. Nandejte na talíře a ke každé porci přidejte díl uzené ryby a dvě čtvrtinky vajíčka natvrdo. Podávejte s bílým jogurtem ochuceným zbylým koriandrem, lžící citronové šťávy a trochou soli.
TIP!
- Místo uzené makrely můžete použít i čerstvou rybu, například tresku, kterou snadno koupíte. Nakrájejte na větší kostky, vložte do hrnce a zalijte trochou vody tak, aby bylo maso zlehka ponořené. Přidejte trochu soli a bobkové listy a nechte na mírném plameni 10 minut povařit.
- Rajčata můžete také oloupat, pokud vám v jídle vadí slupka. Celá rajčata vložte do hrnce a zalijte je vřící vodou. Po pár minutách slupka popraská a půjde snadno oloupat.
Zdroj: http://www.receptyschuti.cz/recept/kedgeree-indicka-korenena-ryze-s-rybou-a-zeleninou/2092
Ingredience: