Kuřecí salát s kroupami
Kombinace surovin, jakou určitě neznáte. Vydatný salát bohatý na bílkoviny, který chutná teplý i studený.
- 400 g kuřecích prsou
- 1 lžíce mletého koriandru
- olivový olej
- 200 g špaldových krup
- 1 citrón
- 1 svazek ředkviček
- 1 brokolice
- 2 lahůdkové cibulky
- 3 stonky máty
- 2 lžíce panenského oleje
- 3 lžíce vinného octa
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- mix klíčků (řeřicha, cizrna)
V osolené vodě se šťávou z citrónu uvaříme špaldové kroupy. Trvá to asi 30 - 40 minut. Pokud je předem namočíme, zkrátíme tak dobu vaření. Z brokolice odkrojíme košťál a rozdělíme ji na menší růžičky. Dáme do většího hrnce s vroucí vodou a vaříme asi 4 minuty do křupava. Povařenou brokolici ihned zchladíme studenou vodou. Zachová si tak krásně zelenou barvu. Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a okořeníme koriandrem. Opékáme na pánvi s trochou oleje asi 3 minuty z každé strany. Ředkvičky očistíme, rozpůlíme, jarní cibulku spolu s lístky máty nakrájíme nadrobno.
Vše promícháme v míse s extra panenským olivovým olejem a octem, osolíme a opepříme dle chuti. Kroupy scedíme, propláchneme studenou vodou, vysypeme do velké mísy a smícháme s připravenou směsí oleje a zeleniny. Takto ochucené kroupy rozdělíme na jednotlivé porce a poklademe brokolicí. Hotové kuřecí plátky nakrájíme na kostičky a spolu s nasucho orestovanými slunečnicovými semínky přidáme k salátu. Hotový salát dozdobíme klíčky. Podáváme zakápnuté olivovým olejem a s čerstvě mletým pepřem.
ŠPLADA: Prastará odrůda pšenice, která se ale od pšenice jako takové liší mnohem více než lehce tmavou barvou a oříškovou chutí. Pro svůj nízký glykemický index je vhodná pro diabetiky. Špalda je hlavně zdrojem vitamínu B1 a vitamínu B3. Obsahuje také vápník, hořčík a železo. Je cenná i pro vysoký obsah vlákniny.
Špaldu můžete koupit jako celé zrno, rozemletou na mouku nebo krupici a nebo také ve formě špaldových vloček. Pro děti je rozhodně vhodnější než bílá pšeničná mouka.
Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/kureci-salat-s-kroupami
Ingredience: