Lahodná mrkvová polévka se zázvorem
Na této jemné krémové polévce si pochutnáte v jakémkoli ročním období. Kombinace mrkve a zázvoru vás spolehlivě zahřeje, máta s citrónem naopak příjemně osvěží. Polévku můžete podávat buď k večeři, anebo jako neobvyklou variantu lehkého oběda.
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 nadrobno nakrájená cibule
- 2 stroužky najemno nasekaného česneku
- 1 kg mrkve (nastrouhané nahrubo)
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- kůra i šťáva z poloviny citrónu
- 750 ml zeleninového vývaru
- mořská sůl
- 150 g kozího sýra
- hrst nahrubo nasekané máty
- hrst nahrubo nasekané hladkolisté petrželky
- asi 1 cm zázvoru
Do většího kastrolu nalijeme olej. Opékáme na něm cibuli a česnek do té doby, než zesklovatí. Přidáme mrkev, koření a citrónovou kůru se šťávou. Lehce opékáme, aby mrkev nasákla chuť. Zalijeme vývarem a trochou vody (množství vody volíme s ohledem na to, kolik chceme porcí). Dle chuti dosolíme a vaříme, dokud není mrkev měkká. Zázvor očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Přimícháme do polévky. Vše spolu rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké konzistence. V případě, že by se nám polévka zdála příliš hustá, přilijeme trochu vody a ještě chvíli prohříváme na plotně.
Polévku rozlijeme do talířů, na každou porci rozdrobíme trochu kozího sýra a posypeme lžící nasekané petrželky a máty. Můžeme zakápnout trochou olivového oleje.
Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/lahodna-mrkvova-polevka-se-zazvorem
Ingredience: