Lahodná mrkvová polévka se zázvorem

Lahodná mrkvová polévka se zázvorem

Na této jemné krémové polévce si pochutnáte v jakémkoli ročním období. Kombinace mrkve a zázvoru vás spolehlivě zahřeje, máta s citrónem naopak příjemně osvěží. Polévku můžete podávat buď k večeři, anebo jako neobvyklou variantu lehkého oběda.

  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 nadrobno nakrájená cibule
  • 2 stroužky najemno nasekaného česneku
  • 1 kg mrkve (nastrouhané nahrubo)
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • kůra i šťáva z poloviny citrónu
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • mořská sůl
  • 150 g kozího sýra
  • hrst nahrubo nasekané máty
  • hrst nahrubo nasekané hladkolisté petrželky
  • asi 1 cm zázvoru

Do většího kastrolu nalijeme olej. Opékáme na něm cibuli a česnek do té doby, než zesklovatí. Přidáme mrkev, koření a citrónovou kůru se šťávou. Lehce opékáme, aby mrkev nasákla chuť. Zalijeme vývarem a trochou vody (množství vody volíme s ohledem na to, kolik chceme porcí). Dle chuti dosolíme a vaříme, dokud není mrkev měkká. Zázvor očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Přimícháme do polévky. Vše spolu rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké konzistence. V případě, že by se nám polévka zdála příliš hustá, přilijeme trochu vody a ještě chvíli prohříváme na plotně.

Polévku rozlijeme do talířů, na každou porci rozdrobíme trochu kozího sýra a posypeme lžící nasekané petrželky a máty. Můžeme zakápnout trochou olivového oleje.

 

Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/lahodna-mrkvova-polevka-se-zazvorem

 

Ingredience: