Batátové chilli kuličky
Cizrna představuje výborný zdroj draslíku (potřebný pro zdravou funkci srdce), fosforu, hořčíku, vápníku (pro zdravé kosti), zinku a je také zdrojem železa. Najdeme zde také velké množství vlákniny (pro dobré fungování střev).
- 85 g cizrny (předem namočené)
- 1 polévková lžíce citrónové šťávy
- 2 polévkové lžíce tahini
- 30 g koriandru
- 200 g batátů
- 1 polévková lžíce kokosového oleje
- 1 ks červené cibule nakrájené nadrobno
- 2 rozdrcené stroužky česneku
- 1 kávová lžička mleté kurkumy
- 1 kávová lžička mletého římského kmínu
- 2 kávové lžičky nadrobno nakrájené červené chilli papričky
Namočenou cizrnu scedíme a propláchneme pod studenou vodou. Dáme ji do hrnce s 500 ml vroucí vody, přikryjeme a na mírném plameni vaříme asi 1 hodinu doměkka.
Kousky batátů uvaříme v páře 15 minut, až změknou.
Zatímco se batáty vaří, rozehřejeme olej v pánvi a zlehka na něm osmažíme cibuli a česnek až změknou. Přidáme kurkumu, římský kmín a chilli papričku a smažíme ještě 2 minuty.
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Cizrnu, batáty, citronovou šťávu, tahini a koriandr dáme do robotu a mixujeme asi 10 vteřin, aby se vše pouze nahrubo rozsekalo – cílem není hladké pyré. Směs vysypeme z robotu do velké mísy a přidáme osmaženou cibulovou směs z pánve. Osolíme, opepříme a dobře promícháme.
Směs rozdělíme na 16 stejně velkých porcí, ze kterých vytvarujeme kuličky. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě 20 minut.
Vyndáme z trouby a necháme několik minut vychladnout na drátěné mřížce, aby kuličky ztuhly. Kuličky podáváme teplé nebo studené.
Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/batatove-chilli-kulicky
Ingredience: