Mrkvovo-batátový krém s kurkumou
Náročnost: malá Doba přípravy: do 45 minut Počet porcí: 5-6 porcí
Ingredience:
- 3 střední mrkve
- 1 velký batát
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 ml vývaru (můžete použít i vodu, s vývarem vždy ale dosáhnete výraznější chuť)
- 50 ml Čerstvé smetany ke šlehání z Valašska nebo Čerstvého mléka z Valašska (můžete použít ale i kokosové nebo třeba mandlové mléko)
- lžíce másla/přepuštěného másla
- 1 lžička garam masaly (popř. curry koření)
- mletá kurkuma
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup:
Mrkev, batát, cibuli i česnek oloupeme. Mrkev nakrájíme na tenká kolečka. Plátky batátů mohou být silnější – změknou rychleji než mrkev. Nakrájenou zeleninu dáme do pekáče a přidáme oloupaný česnek vcelku a cibuli nakrájenou na čtvrtky. Přidáme lžíci másla nebo přepuštěného másla, bohatě osolíme, přidáme garam masalu a pečeme na 185°C dokud zelenina nezměkne a lehce nezkaramelizuje – bude to trvat cca 30-35 minut. Zeleninu i s veškerou případnou tekutinou přesuneme do hrnce. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Poté teplotu snížíme, přidáme smetanu/mléko, 2 lžičky kurkumy a čerstvý pepř. Vše poté přesuneme do výkonného mixéru a mixujeme, dokud nevznikne hladký lehký krém. Můžete použít i tyčový mixér, ale textura polévky nebudu nikdy tak jemná. Nakonec vše dochutíme solí. Podáváme s pečenou mrkví.
TIP: V polévce bude skvěle fungovat i chilli.