Pečená dýně s kroupami
Kdo jí kroupy, není hloupý. Kroupy totiž obsahují nenahraditelné zastoupení všech vitaminů, minerálních látek
a betaglukanů, které pomáhají udržet zdravé srdce. Dýně je zase bohatým zdrojem beta karotenu. Na tomto jídle si tedy nejen pochutnáte, ale zároveň uděláte něco pro sebe. A i když neobsahuje žádné maso, hlad po něm mít rozhodně nebudete.
- 1 kg dýně (hodí se jakákoliv – máslová nebo hokaido)
- 2 červené papriky
- 1 lžíce harissa pasty (pasta z chilli papriček)
- 1 lžíce olivového oleje
- 200 g ječných krup
- 1 stroužek drceného česneku
- šťáva z 1 citrónu
- 150 ml hustého řeckého jogurtu
- 200 g lístků baby špenátu
- sůl
- pepř
Nejprve dýni očistíme od slupky a semínek, aby nám zůstala jen čistá dužina. Troubu předehřejeme na 200 °C. Dýni nakrájíme na malé úhledné kostičky a přendáme na plech vyložený pečicím papírem potřeným olejem. Papriku nakrájíme na malé kostičky a přimícháme k dýni. Společně pečeme asi 15–20 minut. Zelenina musí být měkká, ale stále trochu “na skus”.
Ve velké míse si smícháme olej a harissa pastu. Jakmile zeleninu vyndáme z trouby, vsypeme ji do mísy
a promícháme spolu s kořením.
Kroupy si uvaříme dle návodu na obale. Místo vody můžeme uvařit v zeleninovém vývaru.
V misce smícháme česnek, citrónovou šťávu a řecký jogurt. Osolíme a opepříme. Jakmile máme kroupy hotové, necháme je chvíli vychladnout. Vlažné je pak přimícháme do mísy se zeleninou a smícháme s lístky omytého
a osušeného špenátu. Špenát by měl trochu povadnout.
Pokrm servírujeme buď přelitý zálivkou z jogurtu, anebo ji můžeme podávat zvlášť v malé mističce.
Podávat lze vlažné i studené.
Zdroj: https://www.svet-zdravi.cz/recepty/pecena-dyne-s-kroupami-a-baby-spenatem
Ingredience: