Mazanec ze Světa zdraví

Mazanec ze Světa zdraví

 

 

 

Pečení mazance připadalo tradičně na Bílou sobotu. Podle toho, pro koho byl mazanec určen, se lišilo jeho složení. Pro čeledíny a služebné se dělal mazanec z klasického kynutého těsta, pro návštěvy se těsto obohacovalo o rozinky a mandle. Pro sebe ale upečte tento mazanec – je výborný, lehčí a zdravější, a tak vám udělá i větší radost.

Co budete potřebovat:

  • 200 ml polotučného mléka
  • 30 g droždí
  • 30 ml čekankového sirupu (lze nahradit medem)
  • 10 g třtinového cukru (1 PL)
  • 100 g ovesných vloček
  • 150 g špaldové celozrnné mouky
  • 50 g kaštanové mouky (lze nahradit např. kokosovou, pohankovou)
  • špetka soli (podle chuti)
  • 34 g žloutků (ze 2 ks slepičích vajec)
  • 33 g bílku na pomazání (z 1 slepičího vejce)
  • 1 PL citrónové kůry
  • 60 g kokosového oleje (lze nahradit máslem)
  • 100 g rozinek
  • 50 g mandlí na posypání (lze nahradit např. vlašskými ořechy)

Postup:

Ve vlažném mléce rozmícháme třtinový cukr a nadrobíme do něj droždí. Dobře zamícháme, přikryjeme a dáme na cca 15 minut odležet, aby vznikl kvásek. Poté přilijeme sirup (nebo med).

Ve větší míse smícháme mouky, jemně pomleté ovesné vločky a sůl.

Kvásek smícháme s moučnou směsí, přidáme žloutky, citrónovou kůru a vypracujeme těsto.

Po pár minutách hnětení přidáme do těsta kokosový olej (nebo změklé máslo) a rozinky a znovu zapracujeme do těsta.

Finální těsto přikryjeme utěrkou a dáme na cca hodinu vykynout na teplé místo.

Těsto přendáme na pomoučněný vál a vypracujeme bochánek, který přemístíme na plech vyložený pečicím papírem.

Nakonec jej potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme nasekanými mandlemi.

Pečeme cca 40–45 minut při 175 °C.

 

Obsah:

  • 1 ks mazance, doba přípravy 60 min + 60 min kynutí, 10 385 kJ
  • Bílkoviny: 72 g
  • Sacharidy: 10 g
  • Tuky: 105 g
  • Vláknina: 55 g
  • Vhodné pro celou rodinu a vegetariány, zdroj vlákniny

 

 

Zdroj: www.svet-zdravi.cz