Mazanec ze Světa zdraví
Pečení mazance připadalo tradičně na Bílou sobotu. Podle toho, pro koho byl mazanec určen, se lišilo jeho složení. Pro čeledíny a služebné se dělal mazanec z klasického kynutého těsta, pro návštěvy se těsto obohacovalo o rozinky a mandle. Pro sebe ale upečte tento mazanec – je výborný, lehčí a zdravější, a tak vám udělá i větší radost.
Co budete potřebovat:
- 200 ml polotučného mléka
- 30 g droždí
- 30 ml čekankového sirupu (lze nahradit medem)
- 10 g třtinového cukru (1 PL)
- 100 g ovesných vloček
- 150 g špaldové celozrnné mouky
- 50 g kaštanové mouky (lze nahradit např. kokosovou, pohankovou)
- špetka soli (podle chuti)
- 34 g žloutků (ze 2 ks slepičích vajec)
- 33 g bílku na pomazání (z 1 slepičího vejce)
- 1 PL citrónové kůry
- 60 g kokosového oleje (lze nahradit máslem)
- 100 g rozinek
- 50 g mandlí na posypání (lze nahradit např. vlašskými ořechy)
Postup:
Ve vlažném mléce rozmícháme třtinový cukr a nadrobíme do něj droždí. Dobře zamícháme, přikryjeme a dáme na cca 15 minut odležet, aby vznikl kvásek. Poté přilijeme sirup (nebo med).
Ve větší míse smícháme mouky, jemně pomleté ovesné vločky a sůl.
Kvásek smícháme s moučnou směsí, přidáme žloutky, citrónovou kůru a vypracujeme těsto.
Po pár minutách hnětení přidáme do těsta kokosový olej (nebo změklé máslo) a rozinky a znovu zapracujeme do těsta.
Finální těsto přikryjeme utěrkou a dáme na cca hodinu vykynout na teplé místo.
Těsto přendáme na pomoučněný vál a vypracujeme bochánek, který přemístíme na plech vyložený pečicím papírem.
Nakonec jej potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme nasekanými mandlemi.
Pečeme cca 40–45 minut při 175 °C.
Obsah:
- 1 ks mazance, doba přípravy 60 min + 60 min kynutí, 10 385 kJ
- Bílkoviny: 72 g
- Sacharidy: 10 g
- Tuky: 105 g
- Vláknina: 55 g
- Vhodné pro celou rodinu a vegetariány, zdroj vlákniny
Zdroj: www.svet-zdravi.cz