Veganské tiramisu
SUROVINY
NA PIŠKOT
- 200 g bílé pohankové mouky hladké
- 100 g mletých mandlí
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 lžička stévie
- 300 ml mandlového mléka
- 1 šálku silného espressa
- 80 ml slunečnicového oleje
NA KRÉM
- 400 g tofu
- 1 šálku silného espressa
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 g arašídového másla bez cukru
- voda (pár lžic)
NA POSYPÁNÍ
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 170 °C.
Mouku, mandle a prášek do pečiva smíchejte v míse.
Přidejte olej, stévii, mléko, espresso a zamíchejte.
Těsto nalijte do formy (20 cm x 30 cm) vyložené pečícím papírem a dejte péct do trouby na 20–25 minut při 160–170 °C.
Než se upeče piškot, připravte si krém. Rozmixujte společně tofu, šálek espressa, vanilkový extrakt, arašídové máslo a pár lžic vody.
Upečený korpus nechte vychladnout na mřížce.
Z korpusu vykrájejte formičkou nebo sklenicí 12 stejných koleček.
Vezměte si sklenici nebo cukrářskou formu a na její dno dejte jedno vykrojené kolečko, pomažte tofu krémem, přiklopte druhým kolečkem a ještě jednou pomažte krémem.
Takto připravte 6 stejných porcí a dejte chladit na cca 1 hodinu do lednice.
Před podáváním každou porci posypte kakaaem.