Masopustní zelí
Suroviny:
- Kysané zelí Hamé 640 g
- Klobása 1 ks
- Bobkový list 2 ks
- Cibule 1 ks
- Kmín 1 lžíce
- Sůl
- Moravské uzené Hamé vynikající kvalita 340 g
- Brambory 4 ks
- Nové koření 5 kuliček
- Černý pepř celý 10 kuliček
- Sádlo 1 lžíce
Postup:
1) Zelí (i s lákem) dejte do hrnce, přidejte k němu nakrájené maso, celou klobásu, bobkový list, zalijte vodou, aby vše bylo ponořené a povařte zhruba 15 minut.
2) Na ½ lžíce sádla orestujte nadrobno nakrájenou ½ cibule, přidejte plátky brambor, podlijte 500 ml vody, osolte, přidejte ½ lžíce kmínu a vařte do poloměkka (cca 10 minut). Vodu slijte.
3) Vodu z masa a zelí slijte (½ hrnku schovejte na později), klobásu nakrájejte na kolečka. V nádobě vhodné do trouby orestujte na zbylém sádle ½ cibule nakrájené na drobno. Přidejte brambory, maso, klobásu a zelí a ½ hrnku vývaru z masa a zelí. Povařte 5 minut, přiklopte a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte zhruba hodinu a ke konci odklopte.
Zdroj: www.receptyschuti.cz