Šneci z kynutého těsta
Suroviny:
- Mouka hladká 300 g
- Cukr krupice 100 g
- Máslo 100 g
- Sůl 1 lžička
- Žloutek 1 ks
- Rum pár kapek
- Mletá skořice Vitana 1
- Mouka polohrubá 200 g
- Cukr vanilkový 0.5 sáček
- Droždí 0.5 kostka
- Vejce 1 ks
- Mléko 240 ml
- Švestková povidla slazená Hamé 440 g
- Mandle plátky hrst
Postup:
1) Jako první si připravíme kvásek. Do misky si rozdrobíme droždí, které zasypeme lžící cukru a necháme ho rozpustit, zalijeme vlažným mlékem (cca 40 ml) a přidáme lžíci polohrubé mouky. Kvásek dáme na teplé místo vzejít.
2) Poté si dáme do mísy polohrubou mouku a asi polovinu hladké mouky, cukr, vanilkový cukr, sůl, vejce, mléko a rum. Tuto směs necháme v robotu dobře zpracovat. Až nám kvásek zdvojnásobí objem, přidáme ho k těstu a na nejnižší stupeň dobře promícháme. Nakonec do těsta necháme zapracovat střídavě zbytek hladké mouky a rozpuštěné (zchladlé) máslo
3) Zpracované těsto si dáme do mísy a necháme zhruba 1,5 až 2 hodiny vykynout.
4) Po uplynutí doby si těsto vyválíme na obdélník, namažeme na něj povidla smíchaná se skořicí. Těsto zarolujeme a nakrájíme z něj šneky (cca 4 – 5 cm). Šneky naskládáme do kulaté nebo obdélníkové pečící formy, kterou jsme si předem vymazali máslem.
5) Pečeme cca 30 minut.
Zdroj: www.receptyschuti.cz
Ingredience:
sůl cukr krupice droždí mandle máslo mouka hladká povidla skořice mletá vejce