Špaldový Koláč s Matcha Tea
Ingredience
KORPUS:
- 240 g špaldová mouka
- 125 g máslo
- 100 g cukr moučka
- špetka soli
- 1 vejce
- 1 lžíce studené vody
NÁPLŇ:
- 500 ml mléka
- 5 žloutků
- 2 a 1/2 lžíce domácího vanilkového cukru
- 50 g másla
- 1 vrchovatá lžíce Matcha Tea
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- vanilkové aroma (popř. mletá vanilka)
- špetka soli
- ostružiny
- máta
Postup
KORPUS:
- Z mouky, cukru a másla vytvoříme ručně drobenku, poté přidáme vejce a vodu.
- Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici minimálně hodinu odpočívat.
- Před koncem této doby předehřejeme horkovzdušnou troubu na 170 °C.
- Jakmile je těsto odpočaté, nastrouháme ho na hrubém struhadle do nepřilnavé formy s odnímatelným dnem (24 × 24 cm), rozprostřeme po celé formě, namačkáme prsty a vytvoříme i okraje.
- Těsto propícháme vidličkou, položíme na něj pečicí papír, zasypeme fazolemi (ty zajistí, aby těsto při pečení nevyrostlo) a pečeme 20 minut.
- Poté opatrně odstraníme pečicí papír s fazolemi a korpus ještě vrátíme přibližně na 8 minut do trouby.
- Po upečení necháme lehce vystydnout.
KRÉM:
- Mléko s vanilkou a cukrem přivedeme k varu a odstavíme.
- Odebereme hrneček mléka, do kterého vmícháme čajový prášek matcha a kukuřičný škrob, důkladně prošleháme.
- Zvlášť lehce vyšleháme také žloutky, které pak společně s hrnečkem mléka s matchou a škrobem vmícháme do hrnce s mlékem a cukrem.
- Hrnec vrátíme na sporák (mírný plamen).
- Krém zhoustne poměrně rychle, za stálého míchání vaříme maximálně 2 minuty.
- Odstraníme ze zdroje tepla a opatrně vmícháme máslo.
- Poté krém nalijeme na korpus, necháme vystydnout na pokojovou teplotu, ozdobíme ostružinami a v lednici necháme odpočívat minimálně 3 hodiny.
- Před podáváním dozdobíme mátou.
Zdroj: www.matchatea.cz/recept-spaldovy-kolac-s-matcha-tea
Ingredience: