Makové perníčky

Makové perníčky

Až budete vyndávat tyto perníčky z trouby, zaručené vám provoní celou kuchyň. Perníkové koření se skořicí, anýzem a badyánem doplněné o vonný mák navodí tu správnou vánoční atmosféru. Mák nemusíte dávat jen do těsta, zkuste ho využít i k ozdobení hotového perníku.

Příprava cca 60 minut, pro cca 120 ks

SUROVINY: 
500 g hladké mouky
250g cukru moučka
100 g medu
3 vejce + 1 vejce na pomazání
1 lžíce rumu
1 lžička jedlé sody
1 lžička mletého perníkového koření
3 lžíce mletého máku
100 g celého máku (na zdobení)

POSTUP: 

Nejdříve prosejte mouku, cukr, jedlou sodu a perníkové koření. Přidejte med, celá vejce a vypracujte hladké těsto. Hotové těsto rozválejte a vykrajujte. Pečeme na 160 °C cca 8 minut. Ještě teplé perníčky pomažte rozšlehaným vejcem a posypte celým mákem. Po vychladnutí můžete dozdobit bílkovou polevou.

TIP: Pokud vám to čas dovolí, nechte těsto odležet minimálně přes noc v ledničce. Těsto bude méně lepivé a perníčky voňavější. Tmavší odstín perníčku získáte tím, že do těsta přidáte lžíci prosátého kakaa.

 

 

Více informací o naší české tradiční plodině a další makové recepty najdete na www.nasmodrymak.cz

 

 

Ingredience:

mák