Koláč se sardinkami a čekankou
Ingredience
- Těsto:
- 250 ghladké mouky + trochu na podsypání
- 120 gmásla
- 1vajíčko
- ½ lžičkysoli
- 2 lžícevody
- Náplň:
- 150 gfety
- 100 gsardinek EVA v rostlinném oleji
- 2čekankové puky
- hrst baby špenátu
- 3vajíčka
- 100 mlsmetany
- 1 lžícehořčice
- sůl a pepř
- špetka muškátového oříšku
- čerstvý tymián na ozdobu
Příprava
- Mouku dáme na vál a uprostřed ní vytvoříme důlek. Do něj nakrájíme máslo, rozklepneme vajíčko, přidáme sůl a vodu. Vše promícháme nejprve nožem, když máme těsto ve formě drobenky, i rukama. Zpracujeme do hladké koule, zabalíme ji do potravinové fólie a dáme na půl hodiny do chladničky.
- Sardinky očistíme - odkrojíme z nich všechno, co nechceme jíst. Očistíme i čekankové puky - odstraníme hutnou dolní část a případné povadlé listy, pak čekanku opláchneme, necháme okapat a pokrájíme na cca 1 cm široké proužky. Pokud je to třeba, opereme a necháme okapat i lístky baby špenátu.
- Troubu si rozpálíme na 160°C (horkovzduch) nebo na 180°C (klasické pečení).
- Těsto rozválíme na velikost o trochu větší než je koláčová forma, aby se dal vytvořit zvýšený okraj. Pak těsto vložíme do formy a upravíme okraj. Fetu nakrájíme na kostičky o hraně cca 1 cm. Těsto pak poklademe kostkami fety, kousky čekanky a špenátu a paprskovitě rozložíme sardinky.
- Smícháme si ve velkém hrnku vajíčka, smetanu, hořčici, sůl, pepř a muškátový oříšek. Tuto směs pak rovnoměrně nalijeme na koláč a ještě lžící trochu upravíme, aby byla rovnoměrně rozprostřená. Pečeme dozlatova, bude to trvat cca 45 minut.
Servírování: Při podávání ozdobíme jednotlivé řezy na talíři lístečky čerstvého tymiánu.
zdroj: www.podravka.cz/recept/1084650/kolac-se-sardinkami-a-cekankou/
Ingredience: