Koláč se sardinkami a čekankou

Koláč se sardinkami a čekankou

Ingredience

  • Těsto:
  • 250 ghladké mouky + trochu na podsypání
  • 120 gmásla
  • 1vajíčko
  • ½ lžičkysoli
  • 2 lžícevody
  • Náplň:
  • 150 gfety
  • 100 gsardinek EVA v rostlinném oleji
  • 2čekankové puky
  • hrst baby špenátu
  • 3vajíčka
  • 100 mlsmetany
  • 1 lžícehořčice
  • sůl a pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • čerstvý tymián na ozdobu

Příprava

  1. Mouku dáme na vál a uprostřed ní vytvoříme důlek. Do něj nakrájíme máslo, rozklepneme vajíčko, přidáme sůl a vodu. Vše promícháme nejprve nožem, když máme těsto ve formě drobenky, i rukama. Zpracujeme do hladké koule, zabalíme ji do potravinové fólie a dáme na půl hodiny do chladničky.
  2. Sardinky očistíme - odkrojíme z nich všechno, co nechceme jíst. Očistíme i čekankové puky - odstraníme hutnou dolní část a případné povadlé listy, pak čekanku opláchneme, necháme okapat a pokrájíme na cca 1 cm široké proužky. Pokud je to třeba, opereme a necháme okapat i lístky baby špenátu.
  3. Troubu si rozpálíme na 160°C (horkovzduch) nebo na 180°C (klasické pečení).
  4. Těsto rozválíme na velikost o trochu větší než je koláčová forma, aby se dal vytvořit zvýšený okraj. Pak těsto vložíme do formy a upravíme okraj. Fetu nakrájíme na kostičky o hraně cca 1 cm. Těsto pak poklademe kostkami fety, kousky čekanky a špenátu a paprskovitě rozložíme sardinky.
  5. Smícháme si ve velkém hrnku vajíčka, smetanu, hořčici, sůl, pepř a muškátový oříšek. Tuto směs pak rovnoměrně nalijeme na koláč a ještě lžící trochu upravíme, aby byla rovnoměrně rozprostřená. Pečeme dozlatova, bude to trvat cca 45 minut.

Servírování: Při podávání ozdobíme jednotlivé řezy na talíři lístečky čerstvého tymiánu.

 

 

zdroj: www.podravka.cz/recept/1084650/kolac-se-sardinkami-a-cekankou/

 

 

Ingredience: