Mrkev máme často zařazenou jako zeleninu do polévky či na přípravu omáček včetně národního pokladu svíčkové. Tato zelenina si však zaslouží víc prostoru, a to nejen díky cenové dostupnosti, ale hlavně díky vysokému obsahu betakarotenu a sladkosti, která dokáže překvapit i v nečekaných kombinacích. Nechte proto mrkev vyniknout a připravte si zní třeba tyto tři nevšední pokrmy.
Krémová mrkvová polévka
Ingredience: 500 g mrkve, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje,1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru, 400 ml kokosového mléka, 700 ml zeleninového vývaru, sůl, pepř, limetová šťáva
Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte dozlatova na rozehřátém olivovém oleji. Přidejte řádně očištěnou a nakrájenou mrkev společně se zázvor a nechte další pár minut restovat. I tyto dvě ingredience vypékejte dozlatova. Jakmile máte hotovo, zalijte základ polévky vývarem a po přivedení k varu vařte tak dlouho, dokud není mrkev měkká. Samozřejmě pokud nemáte čas dělat předtím vývar a v mrazáku či ledničce nemáte žádné zásoby, můžete použít vodu. Vývar vám však dodá větší intenzitu chuti.
Poté, co nám mrkev změkla, přichází na řadu kokosové mléko. Po jeho přilití polévku krátce povařte. Následně vše rozmixujte dohladka, dochuťte solí, pepřem a pár kapkami limetky. Nebojte se jí vyšperkovat třeba čerstvým koriandrem či dýňovými semínky.
Pečené mrkvové hranolky
Ingredience: 5 velkých mrkví, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 3 lžíce nastrouhaného parmazánu, tymián, sůl, pepř
Tento recept je trochu jednodušší, rozhodně ale stojí zato. Mrkev oloupejte a nakrájejte na hranolky. V tuto chvíli máte většinu práce hotovo. V míse pak hranolky promíchejte s olejem, česnekem, tymiánem, solí a pepřem. Tymián může být čerstvý i sušený a pokud byste ho neměli, poslouží jako skvělá alternativa rozmarýn. I tato bylinka se k mrkvi skvěle hodí.
Nechte krátkou chvíli hranolky marinovat a následně je rozprostřete na plech s pečicím papírem. Takto připravený pokrm vložte do rozehřáté trouby na 200 °C a pečte asi 25–30 minut, dokud hranolky nezměknou a nezačnou zlátnout. Před podáváním posyp parmazánem. Jsou skvělé jako zdravá příloha i jako mlsání k filmu.
Mrkvový hummus
Ingredience: 2 větší mrkve, 1 plechovka cizrny, 2 lžíce tahini pasty, 2 lžíce citronové šťávy, 1 stroužek česneku, 1 lžička mletého římského kmínu, sůl, olivový olej
Arabská kuchyně je skvělá a jednou z jejich tradiční pokrmů je hummus. Ten sice dle mých osobních zkušeností dělí strávníky na dvě části, z nichž ho jedna miluje a druhá nenávidí, přesto věřím, že bude mít tento recept pozitivní ohlas.
Mrkev upečte doměkka a následně už jen zbývá všechny vypsané ingredience stačí vložit do mixéru a rozmixovat do hladka. Pokud je směs moc hustá, přidejte trochu olivového oleje. A je hotovo! Hummus zkuste například v kombinaci s pita chlebem, nebo si jej namažte na topinku.
Zdroj foto: Pixabay