Pět otázek pro šéfkuchaře Radka Šubrta

Pět otázek pro šéfkuchaře Radka Šubrta

Radek Šubrt je známý český šéfkuchař, který měl možnost sbírat zkušenosti ve Švýcarsku, Rakousku nebo New Yorku. Právě zde se na něj usmálo štěstí, když získal možnost absolvovat stáž v bistru Daniela Bulouda, věhlasného šéfkuchaře oceněného Michelinskými hvězdami.


 

Vaření a mytí nádobí spolu kráčí ruku v ruce, takže není divu, že se Radek spojil se značkou Jar a zaštítil kampaň na nový prostředek Jar Platinum, jež přináší nejsilnější čisticí účinek, který kdy značka Jar představila. S Radkem jsme se setkali v jeho restauraci Amadé a zeptali jsme se jej na pět rychlých otázek.

Jaké je vaše oblíbené jídlo?
Miluji vše, co připraví moje žena nebo maminka. Když vaří, spěchají moje děti domů, aby se skvěle najedly. Neuvěřitelné!

Co bychom za každých okolností našli ve vaší kuchyni?   
Bylinky, sůl, pepř a Jar Platinum. Jar je součástí našich kuchyní snad odnepaměti. Používala ho i moje maminka. Je to tradiční česká značka, proto jsem rád, že je schopná držet krok s tempem dnešního světa.

Co je podle vašeho názoru největší výzva pro každého kuchaře?
Určitě omáčky a paštiky. Tato jídla okamžitě prozradí, jak zkušený kuchař je připravoval.

Vaše oblíbená restaurace?
Moje restaurace Amadé :)

 

Dejte nám tip na ověřený recept, kterým ohromíte náročné hosty....

 

Mrkvové pyré s uzenými paprikami a pstruhem

Ingredience:
100 g másla
200 g nadrobno nakrájené cibule
500 g mrkve nakrájené na kostky
100 g zázvoru
500 ml kuřecího vývaru
500 g červené papriky
300 g filet ze pstruha
kokosové mléko
toastový chléb

Příprava: Na másle nechte zesklovatět cibulku, přidejte mrkev a nasekaný zázvor. Přidejte kuřecí vývar a vařte, dokud mrkev nezměkne. Část mrkve vyjměte, poslouží jako základ pro pyré. Do zbytku směsi přidejte kokosové mléko a vše přiveďte k varu. Přidejte sůl, pepř a zahustěte polévku toastovým chlebem. Jak udit doma? Připravte si velký železný hrnec a grilovací piliny, které dáte na dno hrnce. Do hrnce umístěte grilovací rošt, na něj položte rozčtvrcené papriky a filety. Piliny na dně hrnce podpalte a celý hrnec pečlivě obalte alobalem. Nechte papriky a filety udit. Když je proces uzení u konce, rozmixujte mrkev, kterou jste dříve oddělili od zbytku směsi, s uzenými paprikami. Vytvořte hladké pyré. To vmíchejte do polévky. Polévku naservírujte do misek a navrch položte kousek pstruha.