Jednoduchý domácí sýr a bez syřidla? Tady je!

Jednoduchý domácí sýr a bez syřidla? Tady je!

Den po dni se protloukám recepty jak od své babičky, maminky, přátel a kamarádů a vybírám mezi nimi ty, které Vás určitě dostanou. Dnes to bude bomba, kdo nezkusí, neuvěří! Domácí sýr. Sama jsem ho včera vyzkoušela a musím říct, že jsem lepší nejedla!  [caption id="at


Den po dni se protloukám recepty jak od své babičky, maminky, přátel a kamarádů a vybírám mezi nimi ty, které Vás určitě dostanou. Dnes to bude bomba, kdo nezkusí, neuvěří! Domácí sýr. Sama jsem ho včera vyzkoušela a musím říct, že jsem lepší nejedla!  [caption id="attachment_19547" align="aligncenter" width="445"]Ilustrační foto. Ilustrační foto.[/caption]

Suroviny:

  • 1/2 kg kostky polo nebo plnotučného tvarohu (ne ve vaničce!)
  • 1/2 l mléka (ideálně 4%, ne krabicové!)
  • 1/2 menší lžičky jedlé sody
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce másla
  • sůl dle chuti

Příprava:

Tvaroh rozdrobíme do hrnce, zalijeme mlékem, přivedeme téměř k varu, přilijeme citronovou šťávu a hrnec z plotny odstavíme. Tvaroh se jemně nataví a mléko srazí. (Srazilo by se i bez přidání citronové šťávy, ale jistota je jistota). Celou směj důkladně přecedíme. V hrnci si rozpustíme lžíci másla, přisypeme odkapanou tvarohovou směs, sůl, jedlou sodu, případně koření a bylinky a zvolna zahříváme. Tvaroh se začne postupně tavit. Natavenou směs přendáme do libovolné nádoby, ve které bude sýr chladnou a tuhnout. V chladu a suchu necháme uležet do druhého dne a podáváme. Co říkáte? Také se vám tento recept zdá nadmíru jednoduchý? Vyzkoušejte a podělte se s námi o výsledek! Markét ,)