Krémeš? Pochoutka, kterou musíte vyzkoušet.

Krémeš? Pochoutka, kterou musíte vyzkoušet.

Mohlo by se sice říci, že ten pravý a poctivý krémeš je jen jeden, ale existuje snad desítka receptů, podle kterých si ho můžete doma připravit. Já znám tento, který už dlouhá léta dělává maminka mé dobré kamarádky a ráda se o něj podělím. Suroviny 28 dkg hladk


Mohlo by se sice říci, že ten pravý a poctivý krémeš je jen jeden, ale existuje snad desítka receptů, podle kterých si ho můžete doma připravit. Já znám tento, který už dlouhá léta dělává maminka mé dobré kamarádky a ráda se o něj podělím.

naglreiter sk

Suroviny

  • 28 dkg hladké mouky
  • 10 dkg cukru moučka
  • 1 lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva
  • 5dkg rozpuštěné Hery nebo másla
  • 2 vejce
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce tekutého medu
  • špetička soli
  KRÉM :
  • 1l mléka
  • 3 vanilkové pudingy
  • 25 dkg Hery nebo másla
  • 4 žloutky
  • 15-20 dkg cukru
  • 2 -3 smetany ke šlehání
  • čokoláda na potření vrchního dílu, nebo cukr na posypání
 

Příprava:

Smícháme mouku s jedlou sodou, přidáme ostatní suroviny a na vále vypracujeme vláčné těsto. Jako každé medové těsto, i toto by mělo chviličku odpočívat v ledničce. Těsto si rozdělíme na 2 díly, z každého vyválíme placku o rozměrech plechu. Placky pečeme na obrácené straně (placky na sebe dobře sedí a lépe to vypadá) vymazaného a vysypaného plechu - těsto na něj přeneseme pomocí válečku. Upečeme dorůžova. KRÉM : V troše mléka rozmícháme pudingové prášky a cukr. Do zbytku mléka přidáme žloutky a dáme vařit. Těsně před bodem varu přilijeme zbytek mléka s pudingem a vymícháme hladkou pudingovou kaši. Po vychladnutí zašleháme změklý tuk - měl by mít pokojovou teplotu. Upečenou placku dáme do plechu, rozetřeme pudingový krém, na to natřeme ušlehanou šlehačku a přikryjeme druhou medovou plackou. Uchováváme v ledničce, kremeše jsou nejlepší druhý den, kdy medové placky zvláční.   Už jste vyzkoušeli? Podělte se s námi, jak vám chutnalo!   Markét ,)