Stará dobrá klasika - jablečný štrúdl z domácího těsta!

Stará dobrá klasika - jablečný štrúdl z domácího těsta!

Tento recept je u nás už tak známý, že bych ho ani nemusela psát. Ale jak už to tak bývá, když je něco dobré, je na to i spousta receptů. Já se podělím o ten svůj.  Suroviny: TĚSTO: 280 g hladké mouky 100 ml teplé vody 2 lžíce oleje 1/2 lžičky citronové šť


Tento recept je u nás už tak známý, že bych ho ani nemusela psát. Ale jak už to tak bývá, když je něco dobré, je na to i spousta receptů. Já se podělím o ten svůj. 

fac

Suroviny:

TĚSTO:
  • 280 g hladké mouky
  • 100 ml teplé vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky citronové šťávy (nebo octa)
  • 1 vejce
  • špetku soli
NÁPLŇ:
  • jablka
  • strouhanka
  • cukr
  • mletáskořice
  • ořechy, rozinky
rozpuštěné máslo na potření  

Příprava:

Do mísy prosejeme mouku a uděláme v ní důlek. Rozmícháme si vejce, vodu, olej, sůl a citronovou šťávu (popř. ocet) a vlijeme do důlku. Hmotu zpracujeme. Těsto se nesmí lepit, v případě potřeby přidáme buď mouku (pokud se těsto příliš lepí), když bude těsto naopak suché, přidáme trochu vody. Z těsta utvoříme nízký bochánek, který dáme na min. 30 minut pod nahřátý hrnec. Mezitím si očistíme a nastrouháme (nakrájíme na plátky) jablka. Z odpočatého těsta odkrojíme půlku (druhá bude sloužit na další štrůdl), rozválíme jej na pomoučněné podložce. Plát potřeme rozpuštěným máslem, trochu posypeme strouhankou a rozprostřeme na něj polovinu jablek. Jablka poprášíme trochou strouhanky, cukrem a skořicí, můžeme také přidat rozinky či ořechy, popř. nechat jen tak. Závin začneme pomalu rolovat a snažíme se spojem položit na plech, aby se nám štrúdl neotvíral. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C (horkovzdušná) zhruba 45-60 minut dle potřeby. V průběhu pečení i po finálním vytažení z trouby závin potíráme rozpuštěným máslem (či rozšlehaným vajíčkem, jak je kdo zvyklý).  Před krájením necháme moučník alespoň 30 minut odpočinout a poté ho pocukrujeme.   A jaký je váš recept? Podělte se s námi v komentářích.   Markét ,)