Tento recept je u nás už tak známý, že bych ho ani nemusela psát. Ale jak už to tak bývá, když je něco dobré, je na to i spousta receptů. Já se podělím o ten svůj.
Suroviny:
TĚSTO:
280 g hladké mouky
100 ml teplé vody
2 lžíce oleje
1/2 lžičky citronové šť
Tento recept je u nás už tak známý, že bych ho ani nemusela psát. Ale jak už to tak bývá, když je něco dobré, je na to i spousta receptů. Já se podělím o ten svůj.

Suroviny:
TĚSTO:
- 280 g hladké mouky
- 100 ml teplé vody
- 2 lžíce oleje
- 1/2 lžičky citronové šťávy (nebo octa)
- 1 vejce
- špetku soli
NÁPLŇ:
- jablka
- strouhanka
- cukr
- mletáskořice
- ořechy, rozinky
rozpuštěné máslo na potření
Příprava:
Do mísy prosejeme mouku a uděláme v ní důlek. Rozmícháme si vejce, vodu, olej, sůl a citronovou šťávu (popř. ocet) a vlijeme do důlku. Hmotu zpracujeme. Těsto se nesmí lepit, v případě potřeby přidáme buď mouku (pokud se těsto příliš lepí), když bude těsto naopak suché, přidáme trochu vody. Z těsta utvoříme nízký bochánek, který dáme na min. 30 minut pod nahřátý hrnec. Mezitím si očistíme a nastrouháme (nakrájíme na plátky) jablka. Z odpočatého těsta odkrojíme půlku (druhá bude sloužit na další štrůdl), rozválíme jej na pomoučněné podložce. Plát potřeme rozpuštěným máslem, trochu posypeme strouhankou a rozprostřeme na něj polovinu jablek. Jablka poprášíme trochou strouhanky, cukrem a skořicí, můžeme také přidat rozinky či ořechy, popř. nechat jen tak. Závin začneme pomalu rolovat a snažíme se spojem položit na plech, aby se nám štrúdl neotvíral. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C (horkovzdušná) zhruba 45-60 minut dle potřeby. V průběhu pečení i po finálním vytažení z trouby závin potíráme rozpuštěným máslem (či rozšlehaným vajíčkem, jak je kdo zvyklý). Před krájením necháme moučník alespoň 30 minut odpočinout a poté ho pocukrujeme.
A jaký je váš recept? Podělte se s námi v komentářích.
Markét ,)
Re: Stará dobrá klasika - jablečný štrúdl z domácího těsta!
Renata (host) / před 5 lety 28.04.2020 02:15
Tyjo, abych pravdu řekla, tak domácí štrůdl jsem snad nikdy nezkoušela dělat. Celkově mi pečení moc nejde. Velmi ráda bych se to ale konečně naučila. Bohužel mi k tomu v kuchyni pořád chybí potřebné vybavení. Zatím třeba ani nemám váleček na těsto. Budu si tedy asi muset nějaký koupit. Co se tak dívám, tak pěkné mají třeba tady: https://www.emako.cz/valecky/