Vánoční dezert ve francouzském stylu – Galette des Rois (Tříkrálový koláč)
Ingredience: ¼ hrnečku mandlové pasty ¼ hrnečku cukru 3 lžičky neslaného změklého másla 1 vejce ¼ lžičky vanilkového extraktu ¼ lžičky mandlového extraktu 2 lžíce hladké mouky Špetka soli 1 balení listového těsta 1 červenou fazoli pro vítěze J 1 vejce na potření těsta při pečení Moučkový cukr na poprášení |
Lamart Copper LT3097 Rozměr 31x3,5 cm Materiál: Nepřilnavá uhlíková ocel
Forma Lamart Copper odolává teplotám -60 až 230°C beze změn vlastností. Lze ji použít v pečící troubě, ale je vhodná i do ledničky. Nepřilnavost zaručuje snadné a rychlé vyjmutí výrobku z formy a lze ji také jednoduše umýt houbičkou pod tekoucí vodou či v myčce. Doporučená cena činí 139 Kč.
|
Postup:
Mandlovou pastu vložte do kuchyňského robotu nebo mixéru s asi polovinou cukru a zapracujte, dokud nebude dobře promíchaná. Přidejte máslo a zbývající cukr a zpracujte do hladka, poté vmíchejte 1 vejce, vanilkový extrakt, mandlový extrakt, mouku a sůl. Těsto odložte stranou a nechte uležet.
Předehřejte troubu na teplotu 220°C. Plech vymažte máslem nebo použijte pečící papír.
Rozbalte jeden list listového těsta na čtverec o straně cca 25 centimetrů. Těsto udržujte chladné, nehněťte ho ani příliš neroztahujte. Pomocí koláčové formy vykrojte kruh o průměru 25 centimetrů z těsta, tento postup ještě jednou zopakujte, abyste měli dva stejně velké kruhové pláty chladného a příliš nevyváleného těsta. Jeden plát si pak připravte na plech nebo do pečící koláčové formy. Oba pláty dejte ještě pořádně vychladit do ledničky.
Do středu pečící formy s plátem těsta umístěte odleženou mandlovou náplň a rozmačkejte ji rovnoměrně do krajů. Nechte si ale po okrajích/obvodu asi 3 cm volného místa. Fazoli pro krále umístěte do libovolného místa náplně J Přikryjte nakladenou mandlovou náplň druhým plátem těsta a přitlačte jej po volném okraji, aby se vrstvy spojily a utěsnily.
Druhé, zbývající vejce rozmíchejte a potřete jím vrchol galette. Pomocí nože vytvořte ve vajíčkem potřeném těstě křížový vzor a poté do vrchní plát těsta na několika místech prořízněte nožíkem, aby se při pečení odvětrala pára.
Koláč pečeme 15 minut v předehřáté troubě. Troubu neotvírejte, dokud nevyprší čas, protože těsto se prudkým ochlazením může „vyfouknout“. Po 15 minutách koláč vyjměte z trouby a poprašte moučkovým cukrem. Vraťte ho do trouby a pečte dalších 12 až 15 minut, nebo dokud nebude povrch koláče tmavě zlatohnědý. Vyjměte z trouby a nechte pomalu vychladnout.
Pokud máte, položte na dort zlatou papírovou korunu, která bude posléze použita ke korunovaci nálezce, který najde ukrytou fazoli. Tříkrálový koláč je možné podávat teplý i studený.
Rada na závěr: Nezapomeňte všem říct o fazoli dopředu, aby nedošlo k nepříjemnému překvapení…
Ingredience: