Sobotní pečení v podobě slaných sýrových krekrů. Vyzkoušejte!

Sobotní pečení v podobě slaných sýrových krekrů. Vyzkoušejte!

Jak jinak strávit sobotní večer, než s těmi, kteří jsou nám milí. Pokud jste stejného založení, jako já, tak víte, že se žádné posezení neobejde bez dobrých pochutin. Dnes jsem si vybrala slané sýrové krekry, které dobře poslouží jako chuťovka jak k pivu, tak i vínu. Kom


Jak jinak strávit sobotní večer, než s těmi, kteří jsou nám milí. Pokud jste stejného založení, jako já, tak víte, že se žádné posezení neobejde bez dobrých pochutin. Dnes jsem si vybrala slané sýrové krekry, které dobře poslouží jako chuťovka jak k pivu, tak i vínu. Kombinovat můžete s nejrůznějšími pomazánkami. Vyzkoušejte. Recept je opravdu jednoduchý.  [caption id="attachment_34654" align="aligncenter" width="376"]SONY DSC foto: pradobroty.cz[/caption]

Suroviny:

  • 80 g másla
  • 2 lžíce (25 g) olivového oleje
  • 125 - 180 g hladké mouky
  • 120 g tvrdého sýra - chedar, parmezán, Gran Moravia
  • čestvě namletý pepř
 

Příprava:

Povolené máslo nakrájíme na kostičky, přidáme mouku, olivový olej a pepř a vytvoříme těstíčko. Sýr nastrouháme na struhadle najemno, přidáme k těstu a vytvoříme jemné těsto, které půjde válet. Zde přichází na řadu množství mouky. Každá mouka saje jinak a je jí potřeba více či méně. Začneme proto se 125 g mouky a pokud bude těsto lepit, podsypáváme další moukou a zapracováváme do těsta, dokud se těsto nepřestane lepit a nemá konzistenci skoro jako linecké. Troubu nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Nejjednodušší způsob, jak vytvarovat krekry, je vyválet obdélník a rozřezat ho rádýlkem na malé čtverečky či obdélníky. Můžeme zkusit i vykrajovat jenodušší tvary jako kolečka a kytičky. Pokud chcete tvary malých sýrů, postupujte následovně: Z těsta vezmeme část a vyválíme ji do kruhu (případně vyřízneme kruh pomocí talíře). Kruh čtyřmi řezy rozdělíme na osminy a pomocí kulaté zdobící špičky (obou konců) vykrojíme díry jako do ementálu. Krekry přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, vložíme do trouby a pečeme 12 minut. Podáváme po zchladnutí. Skladujeme v chladu v uzavřené nádobě, ale ideální je krekry sníst co nejdříve.   Vyzkoušeli jste? Jak vám chutnalo?   Markét ,)       Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.