Z hub se dají vykouzlit vynikající pochoutky, které vás obohatí o vitaminy, minerální látky a vlákninu. A když nerostou, můžete si je vypěstovat i doma.
Někdo houby miluje, jiný je radši ani neochutná. Pravdou ale je, že nás zásobují minerálními látkami, vlákninou a vita
Z hub se dají vykouzlit vynikající pochoutky, které vás obohatí o vitaminy, minerální látky a vlákninu. A když nerostou, můžete si je vypěstovat i doma.
Někdo houby miluje, jiný je radši ani neochutná. Pravdou ale je, že nás zásobují minerálními látkami, vlákninou a vitaminy. Nevýhodou je, že plodnice do sebe koncentrují škodliviny, proto se nemají sbírat houby podél silnic, v okolí továren a městských parcích.
Proč houby jíst?
Účinků hub se využívalo už v tradiční čínské medicíně před dvěma tisíci let. Jsou složené z 90 procent vody a 10 procent sušiny. Ta obsahuje středně bílkovin, málo tuků a sacharidů, vitaminy a minerální látky
.Za zmínku stojí i obsah vlákniny – čistí totiž trávicí trakt, a tím působí jako
prevence rakoviny tlustého střeva.
Kdo by měl jíst houby pravidelně a kdo vůbec?
Houby by měli vynechat lidé s onemocněním ledvin a trávicího ústrojí. Naopak bez obav je můžou konzumovat:
- kardiaci: houby totiž snižují hladinu cholesterolu a snižují krevní tlak
- diabetici: houby upravují hladinu krevního cukru
- často nemocní lidé: houby významně podporují imunitu a pomáhají i při ekzémech a alergiích
Pokrmy z hub si můžou dopřát i boubelky
Díky vysokému obsahu vody a nízké energetické hodnotě houby zasytí, ale neztloustne se po nich. Záleží samozřejmě na způsobu přípravy – hustá smetanová omáčka s knedlíkem mezi dietní pokrmy rozhodně nepatří.
Co už dávno neplatí?
Třeba to, že se houby musí zpracovat v den sběru. Ne, můžete je nechat v lednici až dva dny a v mrazničce půl roku při -18 stupních. Sušené houby vydrží v dobře těsnicí dóze až rok. A hotový pokrm z hub můžete nechat v lednici až dva dny.
Podle slov Doc. RNDr.Jaroslava Klána, Csc. (VFN, odd. toxikologie) je dobré jíst houby spíš jako přílohu, a to složenou z různých druhů. Nepodávejte je raději malým dětem a starým lidem (pro možnost záměny a těžší stravitelnost).
Takže hurá do lesa! A když houbám počasí nepřeje, vypěstujte si je doma. Ze zakoupených substrátů můžete mít šest i víc sklizní třeba výborných žampionů.
(jh)
Foto: pic
[clear]
[gallery ids="11007,11006"]
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)