Heslo nové doby: omega-3

Víte, jako výhodu mají oproti nám Eskymáci? Netrpí srdečními chorobami... Jejich strava totiž obsahuje dostatek mořských ryb bohatých na omega-3 mastné kyseliny. Průměrný Čech si dopřeje jen 5 kg ryb za rok. Přitom hlavně tuk z mořských ryb je důležitý jako prevence srde


Víte, jako výhodu mají oproti nám Eskymáci? Netrpí srdečními chorobami... Jejich strava totiž obsahuje dostatek mořských ryb bohatých na omega-3 mastné kyseliny.

Heslo nové doby omega-3

Průměrný Čech si dopřeje jen 5 kg ryb za rok. Přitom hlavně tuk z mořských ryb je důležitý jako prevence srdečně-cévních onemocnění. Zařadit do jídelníčku 3x týdně mořské ryby je pro mnohé z nás náročné. Zkuste si proto zvyknout na pravidelné užívání tobolek s omega-3, které mají oproti rybímu masu i několik předností.

Tobolky s rybím tukem mají dost výhod

Želatinové tobolky se rozpouštějí až v trávicím traktu, takže odpadá problém s nepříjemným odérem, kvůli němuž mnoho lidí odmítá ryby jíst. Tobolky zároveň neobsahují žádné nežádoucí látky. Maso mořských ryb totiž obsahuje ve stále vyšších koncentracích těžké kovy (rtuť a kadmium) a další jedovaté látky (polychlorované bifenyly). Při výrobě doplňků stravy s omega-3 se všechny zbytky nežádoucích látek odstraní.

Omega-3 očima odborníka

„Rybí tuk obsahuje unikátní složky, takzvané nenasycené omega-3 mastné kyseliny (označují se EPA a DHA), které jsou pro naše zdravé fungování nezbytné, ale tělo si je neumí samo vytvořit,“ vysvětluje dietolog Ing. Ivan Mach, CSc. „Jedním z rizik vyšší hladiny cholesterolu je tvorba plátů na vnitřních stěnách cév z naoxidovaného cholesterolu, které cévy zužují a ucpávají. Pokud však máme v krvi esenciální mastné kyseliny typu omega-3, místo cholesterolu se naoxidují omega-3 na neškodné sloučeniny a riziko tvorby cholesterolových plátů se sníží.“

Bude vás zajímat...

  • Mezi ryby bohaté na nenasycené kyseliny patří losos, makrela, tuňák (nikoli konzervovaný) a sardinky.
  • Omega-3 může pomoci překonat nepříjemné projevy spojenés premenstruačním syndromem (PMS).
  • Dětem do 16 let a ženám v reprodukčním věku lékaři nedoporučují konzumaci masa žraloků a mečounů, protože jejich tuk obsahuje vysoké procento škodlivých látek.
  • Omega-3 potlačují účinky látek podílejících se na zánětech, proto mohou pomoci při bolestech kloubů.
  • Těhotné ženy by neměly užívat tuk z tresčích jater kvůli vysokému obsahu vitaminu A.
  • Dětský mozek potřebuje pro správný růst dostatek omega-3. Jedna z nich – DHA – je základním stavebním kamenem mozku.
[clear] [gallery ids="10674,10675,10676"]