Sójové výpečky s bramborovým knedlíkem

Sójové výpečky s bramborovým knedlíkem

Když se stravujete vegansky neznamená to, že se musíte vzdát úplně všeho, všech chutí. Dobře, uznávám, steak si jen tak nepřipravíte (i když každý den vznikají nové a nové náhražky), ale ten mi zrovna asi nikdy chybět nebude, nikdy jsem ho ani nejedla ;) Ale co by mi chybělo, by byly omáčky, knedlíky a něco k nim… Tyhle sójové výpečky ocenil už nejeden masožrout a někdy nechtějí věřit, že to není maso. Možná to přehánějí, ale já nepřeháním, když řeknu, že tohle jídlo si prostě musíte uvařit.


SUROVINY

Sójové kostky

1 velké balení sójových kostek Bona Vita – 300 g

1 velká cibule

5 stroužků česneku

lžička pepře

50 ml sójové omáčky

1 lžička uzené papriky

řepkový/slunečnicový olej

1,5 lžíce celého kmínu

zeleninový vývar

lžíce pohankové mouky

 

Knedlíky

600 g ve slupce uvařených brambor

100 g hrubé mouky – použila jsem špaldovou, tedy zdravější variantu, která neměla žádný vliv na výslednou chuť

100 g krupičky

1 lžička soli (může být černá sůl, abychom do knedlíků dostali chuť vejce)

špetka kurkumy na barvu

 

K podávání

Špenát dušený na cibuli, ochucený česnekem, pepřem, solí a trochou sójové smetany, zahuštěný pohankovou bezlepkovou moukou

Červené zelí dušené na cibuli, cukru, kmínu, dochucené solí a zahuštěné pohankovou bezlepkovou moukou

 

Sójové kostky uvaříme v zeleninovém vývaru a necháme třeba hodinu odpočívat, poté z nich vymačkáme přebytečnou vodu. Předehřejeme si troubu na cca 170°C. Do pekáče nasypeme uvařené sójové kostky, posypeme je na půlměsíčky nakrájenou cibulí, česnekem pokrájeným na plátky, opepříme, posypeme uzenou paprikou, pokmínujeme, zalijeme polovinou sójové omáčky, dvěma decilitry vody a zhruba decilitrem oleje. Vše spolu promícháme a dáme péct, občas promícháme a třeba po půl hodině přidáme další část sójové omáčky
a podlijeme další vodou. Můžeme pak do rendlíku vybrat vypečenou šťávu, kterou pak přivedeme k varu
a zahustíme lžící pohankové mouky. Výpečky pečeme zhruba hodinu, až budou hezky opečené a podle své chuti je dochutíme.

V mezičase si dáme vařit neoloupané brambory, necháme je vychladnout, oloupeme a nastrouháme je na jemném struhadle. Přidáme mouku, krupičku, sůl a kurkumu a zpracujeme v hladké těsto. Pokud příliš lepí, přidáme trochu mouky, ale spíše se je snažíme jen zpracovat na pomoučeném vále, aby po uvaření nebyly tvrdé. Z těsta uděláme dva válečky a dáme vařit na cca 18 minut do vroucí vody.

 

Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet