Gratinovaný chřest ve slanině s béarnskou omáčkou (sauce béarnaise)

Gratinovaný chřest ve slanině s béarnskou omáčkou (sauce béarnaise)
  • Šalotka 1 ks
  • Žloutek 2 ks
  • Sůl dle potřeby
  • Chřest zelený 500 g
  • Slanina 8 plátků
  • Bílé víno 200 ml
  • Máslo 50 g
  • Estragon 1 lžíce
  • Mrkev 4 ks
  • Máslo na vymazání

 

Šalotku oloupeme, nasekáme nadrobno a vsypeme ji do katrůlku. Přilijeme víno. Směs zvolna vaříme, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Pak ji odstavíme, necháme trochu zchladnout a zašleháme do ní žloutky. Ve vodní lázni ji znovu zahřejeme. Za stálého míchání do ní po částech přilijeme máslo. Omáčku dochutíme solí a estragonem.

Chřest oloupeme a zbavíme zdřevnatělých konců. Pak ho krátce povaříme v osolené vodě. Vyjmeme ho, zchladíme studenou vodou a necháme okapat.

Mrkev oloupeme, nakrájíme na úzké dlouhé špalíčky a také ji krátce povaříme v osolené vodě. Scedíme ji, zchladíme a necháme okapat.

Z chřestu a mrkve vytvoříme 8 svazečků a obalíme je slaninou. Vložíme je do pekáčku vymaštěného máslem a přelijeme je omáčkou. V troubě je při 200 °C zapečeme.

 

Zdroj: http://www.receptyschuti.cz/recept/gratinovany-chrest-ve-slanine-s-bearnskou-omackou-sauce-bearnaise/1022

 

 

Ingredience: