Gratinovaný chřest ve slanině s béarnskou omáčkou (sauce béarnaise)
- Šalotka 1 ks
- Žloutek 2 ks
- Sůl dle potřeby
- Chřest zelený 500 g
- Slanina 8 plátků
- Bílé víno 200 ml
- Máslo 50 g
- Estragon 1 lžíce
- Mrkev 4 ks
- Máslo na vymazání
Šalotku oloupeme, nasekáme nadrobno a vsypeme ji do katrůlku. Přilijeme víno. Směs zvolna vaříme, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Pak ji odstavíme, necháme trochu zchladnout a zašleháme do ní žloutky. Ve vodní lázni ji znovu zahřejeme. Za stálého míchání do ní po částech přilijeme máslo. Omáčku dochutíme solí a estragonem.
Chřest oloupeme a zbavíme zdřevnatělých konců. Pak ho krátce povaříme v osolené vodě. Vyjmeme ho, zchladíme studenou vodou a necháme okapat.
Mrkev oloupeme, nakrájíme na úzké dlouhé špalíčky a také ji krátce povaříme v osolené vodě. Scedíme ji, zchladíme a necháme okapat.
Z chřestu a mrkve vytvoříme 8 svazečků a obalíme je slaninou. Vložíme je do pekáčku vymaštěného máslem a přelijeme je omáčkou. V troubě je při 200 °C zapečeme.
Ingredience: