Barevný podzim s hruškovým a dýňovým koláčem
Každé roční období má svá kouzla. Žádné však neumí vykouzlit tolik krásných barevných odstínů jako podzim. Barevné popadané listí, pestré plody na stromech, různé květinové kombinace, to vše je podzim. Právě výborné podzimní ovoce se rozhodla Mlékárna Valašské Meziříčí využít spolu se svými výrobky do dvou lahodných koláčů, a to hruškového, tolik typického právě pro Valašsko, a dýňového. S přípravou podzimně laděných receptů lze začít téměř okamžitě, jakmile začne dozrávat podzimní ovoce. Astronomický podzim pak začíná podzimní rovnodenností.
Na severní polokouli kolem 23. září a na jižní kolem 21. března. Končí zimním slunovratem
21. prosince a 21. června. V meteorologii jsou souhrnným termínem podzim označeny měsíce září, říjen a listopad na severní polokouli, březen, duben a květen pak na jižní polokouli.
Barevný podzim s Mlékárnou Valašské Meziříčí
„Bílý jogurt z Valašska a Kefírové mléko nízkotučné se spolu s dýni či hruškami a jablky výborně hodí do podzimních koláčů, jejichž příprava je velmi snadná," říká ing. Radka Benešová, marketing manažer Mlékárny Valašské Meziříčí. „Připravili jsme recepty na hruškový a dýňový koláč, které jsou vhodné jako pohoštění pro návštěvu, svačinka do školy, ale také jako dobrota na snídani," dodává Radka Benešová.
Hruškový koláč s Bílým jogurtem z Valašska
Použité suroviny:
125 g Bílého jogurtu Mlékárny Valašské Meziříčí
200 g hladké mouky
150 g cukru
3 vejce
3 větší hrušky
50 g mletých mandlí
70 g másla
1 lžíce prášku do pečiva
3 lžíce horké vody
cukr na závěrečné posypání
Postup
Celkový čas přípravy: 90 min
Hrušky zbavíme slupky, omyjeme a nakrájíme na plátky. Ušleháme si vejce s horkou vodou, tak aby se nám vytvořila pěna. Přidáme cukr, Bílý jogurt z Valašska a rozpuštěné vychladlé máslo. Do směsi si prosejeme mouku s práškem do pečiva a mandle. Vytvoříme těsto. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Nalijeme polovinu těsta, rozprostřeme polovinu hrušek, postup opakujeme a poté dáme péct do předehřáté trouby
40 minut na 180°. Po vyjmutí koláče z trouby a jeho vychladnutí jej posypeme cukrem.
Dýňový podzimní koláč s Kefírovým mlékem nízkotučným
Použité suroviny
1,5 hrnku Kefírového mléka nízkotučného
2,5 hrnku špaldové
1,5 lžičky jedlé sody
1 kávovou lžičku perníkového koření
2 vejce
3/4 hrnku oleje
3/4 hrnku třtinového cukru
2,5 hrnku strouhané dýně (bez pecek)
3 lžíce třtinového cukru na prosypání dýně
máslo na vymazaní a kokos na vysypání formy
Na žmolenku:
100 g másla
100 g polohrubé mouky
100 g cukru
Postup
Ušleháme si vejce s cukrem a postupně přidáváme olej, Kefírové mléko nízkotučné a nakonec přisypeme mouku se sodou, kterou jsme smíchali s perníkovým kořením. Nádobu, nejlépe keramickou kulatou, si vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem. Těsto nalijeme do formy. Připravíme si dýni, kterou nastrouháme, smícháme s cukrem a nasypeme na těsto. Na závěr posypeme drobenkou, kterou jsme si připravili z másla, mouky a cukru. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 35 minut.
Dobrou chuť Vám přeje Mlékárna Valašské Meziříčí
______________________________________________________________________________________
Privatizací Beskydských mlékáren v roce 1992 vznikla Mlékárna Valašské Meziříčí. Současný výrobní program tvoří tyto výrobky: smetanové jogurty,polotučné ovocné jogurty, nízkotučné ovocné jogurty, kysané výrobky, BIO jogurty a čerstvé tekuté výrobky. Mlékárna Valašské Meziříčí se zařadila mezi významné výrobce kysaných mléčných výrobků České republiky. Zákazníci si je oblíbili především pro jejich vysokou kvalitu a lahodnou chuť. Prvotřídní kvalita výrobků je potvrzena nejen jejich stoupající oblibou, ale i získáním nejrůznějších ocenění.
Za těmito úspěchy stojí především zaměstnanci společnosti, kteří ke kvalitě výrobků přispívají svým nadšením a obětavostí. Její výrobky jsou zastoupeny v celé síti obchodních řetězců i ostatních prodejen. Co se týče exportních aktivit, mlékárna se soustředí na slovenské trhy.
Více informací o mlékárně naleznete na: www.mlekarna-valmez.cz
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)