Mějte sladký život. Značka: bez cukru!
Cukr ve spojitosti se zdravým životním stylem je takřka kontroverzní téma. O jeho škodlivosti
či naopak nutnosti, pokud člověk aktivně sportuje, se neustále mluví. Co z toho, co víme o cukru, je pravda a co mýtus?
Cukr není jed, ale ani ho k životu nepotřebujeme
Cukry jsou jednoduché sacharidy sladké chuti. Složité sacharidy jsou škroby, vláknina a polysacharidy z řas.
V potravinách najdeme i oligosacharidy, které jsou pro naše zdraví prospěšné, protože slouží jako prebiotikum. Jaké konkrétní dopady může mít konzumace cukru, vyjmenovává hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová: „Nadměrná konzumace cukru způsobuje zubní kazy, vede k nadváze a obezitě
a způsobuje inzulinovou rezistenci. Ta může mít za následek metabolický syndrom, cukrovku, vznik srdečně cévních onemocnění.“ Zásadní v tomto případě je množství cukru, které člověk konzumuje. „Lidský metabolismus si dokáže s cukrem poradit, ale jeho kapacity jsou omezené. A při nadměrném množství je jeho konzumace vždy škodlivá a zdraví ohrožující,“ upřesňuje Bartolomějová. A dodává, že cukr ve stravě nepotřebujeme, protože tělo si jeho potřebné množství vytváří samo a to i na nízkosacharidové stravě.
Cukr nepotřebují ani vrcholoví sportovci
Vcelku častým mýtem je, že cukr je nutný při fyzické zátěži, což Bartolomějová rovněž vyvrací: „Dosud nebylo prokázáno, že by byl cukr nezbytný k tomu, aby měl člověk energii na sport. Jako zdroj sacharidů postačí ty komplexní. V současnosti naopak mnozí sportovci inklinují k nízkosacharidové stravě s navýšením tuků.“ Hlavní trenérka fitness centra pro ženy Contours Mgr. Kateřina Hollerová se však s tímto názorem příliš neztotožňuje. „Nejsem zastáncem nízkosacharidového stravování, zvlášť pokud je člověk laik a nedokáže si správně spočítat celkový kalorický příjem. Obvykle pak dochází k tomu, že konzumuje malé množství sacharidů i tuků a dostanete se klidně až pod bazální metabolismus. Díky tomu, že budete v kalorickém deficitu sice zhubnete, ale kromě následného jojo efektu si můžete udělat zásek do metabolismu v podobě jeho zpomalení, které může být
i nevratné, nebo jen obtížně napravitelné. Dbejte proto raději na dlouhodobě zdravou stravu s přiměřeným množstvím komplexních sacharidů a také bílkovin,“ radí Hollerová.
Výživově hodnotných sacharidů se nebojte
Ačkoliv se názory Bartolomějové a Hollerové na nutnost a množství sacharidů ve stravě liší, obě se shodují na tom, že by člověk měl přijímat zejména kvalitní a výživově hodnotné sacharidy a měl by dávat přednost potravinám s nižším glykemickým indexem. „Máme dlouhodobě vyzkoušeno, že při správně nastaveném jídelníčku, kde je dostatečné množství tuků a bílkovin, stačí přijímat okolo 100 g sacharidů na den, přičemž klíčový je druh sacharidů. Toto množství klienti často zvládají bez jakýchkoliv problémů dlouhodobě,“ vysvětluje Bartolomějová, a doporučuje jako zdroj sacharidů zařazovat kromě zeleniny i luštěniny, škrobnatou zeleninu nebo žitný chléb či ovoce. Občas je možné sáhnout i po jáhlách, quinoi, pohance či amarantu. „Vhodným zdrojem sacharidů jsou také luštěniny jako hrách, fazole, čočka, cizrna a sója,“ doplňuje Hollerová.
Máte v tom guláš? Tak si to shrneme a přidáme i recept
„Jestliže chcete zhubnout a štíhlé a zdravé tělo si celoživotně udržet, zvyšte ve stravě podíl kvalitních tuků na úkor sacharidů či podíl hodnotných sacharidů na úkor cukrů a rafinovaných sacharidů,“ stojí si za svým Bartolomějová. Pozornost věnujte tomu, jaký má daná potravina glykemický index. Vždy dávejte přednost potravinám s nízkým glykemickým indexem a mějte na paměti, že čím delší je doba vaření, tím vyšší je glykemický index. Vyzkoušet můžete i dietní tip Bartolomějové. Ta radí používat při přípravě jídel kvalitní ocet, který zpomaluje trávení a snižuje glykemický index. Hollerová pak upozorňuje na to, abyste nevěřili tomu, že nezdravou stravu spálíte sportem. „Díky pravidelnému pohybu si můžete dopřát více jídla nebo si občas zahřešit, ale nespoléhejte na to, že když budete jíst dennodenně nezdravě či budete jíst nepřiměřené množství jídla, tak budete mít štíhlou a zdravou postavu. Vše souvisí se vším“, uzavírá Hollerová.
Vyzkoušejte pivní guláš podle Světa zdraví
I když pivo při redukční dietě do jídelníčku nepatří, tak vařením z piva unikne obsažený alkohol.
Díky tomu pivo občas můžete použít jako ochucovadlo.
Ingredience:
- hovězí maso (např. kližka)
- cibule
- kořenová petržel
- mrkev
- zeleninový vývar
- tmavé pivo
- koření na guláš bez glutamátu
- sůl a pepř
- přepuštěné máslo
Příloha: quinoa, brambory, celozrnná rýže
Postup:
Hovězí maso očistěte, nakrájejte na kostky, vložte do rozpálené pánve s přepuštěným máslem a zprudka krátce opečte ze všech stran. Přidejte na měsíčky nakrájenou cibuli, sůl,pepř a společně s masem orestujte, přidejte koření a ještě krátce osmahněte, podlijte vývarem a pivem a duste asi 40 minut. Přidejte na kostky nakrájenou zeleninu a zvolna duste dalších asi 40 minut. K hlavnímu jídlu nezapomeňte vždy přidat čerstvou zeleninu.
Jako přílohu můžete použít vařenou quinou, ale hodí se také celozrnná rýže nebo brambory vařené ve slupce.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)