Mějte sladký život. Značka: bez cukru!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

 

Cukr není jed, ale ani ho k životu nepotřebujeme

Cukry jsou jednoduché sacharidy sladké chuti. Složité sacharidy jsou škroby, vláknina a polysacharidy z řas.
V potravinách najdeme i oligosacharidy, které jsou pro naše zdraví prospěšné, protože slouží jako prebiotikum. Jaké konkrétní dopady může mít konzumace cukru, vyjmenovává hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová: „Nadměrná konzumace cukru způsobuje zubní kazy, vede k nadváze a obezitě
a způsobuje inzulinovou rezistenci. Ta může mít za následek metabolický syndrom, cukrovku, vznik srdečně cévních onemocnění
.“ Zásadní v tomto případě je množství cukru, které člověk konzumuje. „Lidský metabolismus si dokáže s cukrem poradit, ale jeho kapacity jsou omezené. A při nadměrném množství je jeho konzumace vždy škodlivá a zdraví ohrožující,“ upřesňuje Bartolomějová. A dodává, že  cukr ve stravě nepotřebujeme, protože tělo si jeho potřebné množství vytváří samo a to i na nízkosacharidové stravě.

 

Cukr nepotřebují ani vrcholoví sportovci

Vcelku častým mýtem je, že cukr je nutný při fyzické zátěži, což Bartolomějová rovněž vyvrací: „Dosud nebylo prokázáno, že by byl cukr nezbytný k tomu, aby měl člověk energii na sport. Jako zdroj sacharidů postačí ty komplexní. V současnosti naopak mnozí  sportovci inklinují k nízkosacharidové stravě s navýšením tuků.“ Hlavní trenérka fitness centra pro ženy Contours Mgr. Kateřina Hollerová se však s tímto názorem příliš neztotožňuje. „Nejsem zastáncem nízkosacharidového stravování, zvlášť pokud je člověk laik a nedokáže si správně spočítat celkový kalorický příjem. Obvykle pak dochází k tomu, že konzumuje malé množství sacharidů i tuků a dostanete se klidně až pod bazální metabolismus. Díky tomu, že budete v kalorickém deficitu sice zhubnete, ale kromě následného jojo efektu si můžete udělat zásek do metabolismu v podobě jeho zpomalení, které může být
i nevratné, nebo jen obtížně napravitelné. Dbejte proto raději na dlouhodobě zdravou stravu s přiměřeným množstvím komplexních sacharidů a také bílkovin
,“ radí Hollerová.

 

Výživově hodnotných sacharidů se nebojte

Ačkoliv se názory Bartolomějové a Hollerové na nutnost a množství sacharidů ve stravě liší, obě se shodují na tom, že by člověk měl přijímat zejména kvalitní a výživově hodnotné sacharidy a měl by dávat přednost potravinám s nižším glykemickým indexem. „Máme dlouhodobě vyzkoušeno, že při správně nastaveném jídelníčku, kde je dostatečné množství tuků a bílkovin, stačí přijímat okolo 100 g sacharidů na den, přičemž klíčový je druh sacharidů. Toto množství klienti často zvládají bez jakýchkoliv problémů dlouhodobě,“ vysvětluje Bartolomějová, a doporučuje jako zdroj sacharidů zařazovat kromě zeleniny i luštěniny, škrobnatou zeleninu nebo žitný chléb či ovoce. Občas je možné sáhnout i po jáhlách, quinoi, pohance či amarantu. „Vhodným zdrojem sacharidů jsou také luštěniny jako hrách, fazole, čočka, cizrna a sója,“ doplňuje Hollerová.

 

Máte v tom guláš? Tak si to shrneme a přidáme i recept

Jestliže chcete zhubnout a štíhlé a zdravé tělo si celoživotně udržet, zvyšte ve stravě podíl kvalitních tuků na úkor sacharidů či podíl hodnotných sacharidů na úkor cukrů a rafinovaných sacharidů,“ stojí si za svým Bartolomějová. Pozornost věnujte tomu, jaký má daná potravina glykemický index. Vždy dávejte přednost potravinám s nízkým glykemickým indexem a mějte na paměti, že čím delší je doba vaření, tím vyšší je glykemický index. Vyzkoušet můžete i dietní tip Bartolomějové. Ta radí používat při přípravě jídel kvalitní ocet, který zpomaluje trávení a snižuje glykemický index. Hollerová pak upozorňuje na to, abyste nevěřili tomu, že nezdravou stravu spálíte sportem. „Díky pravidelnému pohybu si můžete dopřát více jídla nebo si občas zahřešit, ale nespoléhejte na to, že když budete jíst dennodenně nezdravě či budete jíst nepřiměřené množství jídla, tak budete mít štíhlou a zdravou postavu. Vše souvisí se vším“, uzavírá Hollerová.

 

Vyzkoušejte pivní guláš podle Světa zdraví

I když pivo při redukční dietě do jídelníčku nepatří, tak vařením z piva unikne obsažený alkohol.
Díky tomu pivo občas můžete použít jako ochucovadlo.

 

Ingredience:

  • hovězí maso (např. kližka)
  • cibule
  • kořenová petržel
  • mrkev
  • zeleninový vývar
  • tmavé pivo
  • koření na guláš bez glutamátu
  • sůl a pepř
  • přepuštěné máslo

Příloha: quinoa, brambory, celozrnná rýže

Postup:
Hovězí maso očistěte, nakrájejte na kostky, vložte do rozpálené pánve s přepuštěným máslem a zprudka krátce opečte ze všech stran. Přidejte na měsíčky nakrájenou cibuli, sůl,pepř a společně s masem orestujte, přidejte koření a ještě krátce osmahněte, podlijte vývarem a pivem a duste asi 40 minut. Přidejte na kostky nakrájenou zeleninu a zvolna duste dalších asi 40 minut. K hlavnímu jídlu nezapomeňte vždy přidat čerstvou zeleninu.
Jako přílohu můžete použít vařenou quinou, ale hodí se také celozrnná rýže nebo brambory vařené ve slupce.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Jak pečovat o vlněné svetry, aby vám vydržely roky? Zde jsou nejčastější chyby, kvůli kterým se sráží a ničí

Vlněný svetr je kousek, který v zimě zahřeje jako nic jiného. Navíc bývá hebký a elegantní, zkrátka je to ideální parťák do chladných dnů....

Soutěž o tělovou kosmetiku Onclé, která Vám zpevní postavu

Zapojte se do naší soutěže. Čeká na Vás Dámská řada Onclé obsahující 3 výjimečné tělové produkty pro tvarování postavy a potlačení celulitidy, strií i...

Hubnutí po 35 letech není nemožné, jen vyžaduje jiný přístup

Říká se, že po třicítce je hubnutí těžší než kdy dřív. Vědecké studie ale ukazují, že metabolismus za to nemůže, hlavní roli hraje náš...

Sedm jídel z dětství, která dokazují vynalézavost českých maminek

Vzpomínáte si na tu vůni? Na kuchyni s linoleem, kde maminka z pár surovin dokázala vykouzlit večeři pro celou rodinu. Nebyl to luxus, ale...

Ricotta jako spasitel pro seniory: posílí kosti, chrání před chudokrevností a dodá tělu bílkoviny

Stárnutí s sebou přináší spoustu drobných nepříjemností, jako například bolavé klouby, pomalejší metabolismus nebo zažívání, které si občas dělá, co chce. Naštěstí to ale...

Politické strany chtějí více pracujících důchodců, rozdíly jsou jen v detailech

Motivace k práci v důchodovém věku se stala jedním z hlavních volebních témat. Většina stran plánuje rozšíření podpory pro seniory, kteří se rozhodnou zůstat...

Vůně, která spojuje. Objevte kouzlo poctivých masových pekáčků

Existuje něco víc než jen vůně linoucí se z trouby, kde se maso, zelenina a sýr pomalu spojují v dokonalou harmonii? Pekáček není jen...

Astratex slaví čtvrtstoletí

25 let krásy, pohodlí a sebevědomí žen Astratex, přední český specialista na spodní prádlo a plavky, letos slaví své 25. narozeniny. Společnost, která začínala v...

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3