Proč je snídaně nejdůležitější jídlo dne?
Možná jste také odmala slýchávali, že snídaně je základ dne, ale opravdu se toto tvrzení zakládá na skutečnosti nebo nás jen rodiče chtěli naučit správným návykům. Podle statistik přibližně 4 z 10 lidí vůbec nesnídá, přičemž v jejich případě se prvním jídlem stává až oběd. Pro odborníky na výživu je toto zjištění noční můrou, protože podle jejich slov se jedná o závažné narušení režimu stravování, což se může negativně promítnout na zdraví. Měli bychom se více zaměřovat na to, co ráno jíme? Jakých benefitů můžeme využívat, když se správně nasnídáme? V dnešním článku se dozvíte, proč lidé mohou těžit z plnohodnotné a vyvážené snídaně.
Co země, to jiná snídaně
Někteří odborníci se shodují, že snídaně by měla poskytovat okolo 15–25 % denního energetického příjmu, tj. 300–500 kalorií pro ženy a 375–625 pro muže. Je zajímavé sledovat trendy výběru potravin pro tuto část jídelníčku. Tak například na konci 90. let byly velmi oblíbeným ranním jídlem cereálie, ovšem tento trend pomalu upadá a do popředí se dostává čerstvá zelenina, ovoce, popřípadě smoothie. Asi není třeba vysvětlovat, že pro lidské tělo není po ránu zrovna nejlepší volbou takzvaná „anglická snídaně“, která zahrnuje vajíčka, klobásu, fazole, žampiony, anglickou slaninu a rajčata. Japonci na druhé straně velmi rádi snídají jejich typický pokrm nattó připravený z fermentovaných sójových bobů. Výzkumy prokázaly, že stravování v ranních hodinách je skutečně důležité pro naši celkovou pohodu, kognitivní schopnosti, duševní bdělost a další aspekty kvalitního života. Obecná rada zní, že bychom měli konzumovat vyváženou, spíše lehčí stravu. Výživová poradkyně Adelle Davis kdysi pronesla jednu zajímavou větu, a sice: „Jezte snídani jako král, oběd jako princ a večeři jako chudák.“
Načerpejte energii do nového dne
Zdrojem energie pro vaše tělo je glukóza, která se štěpí a vstřebává ze sacharidů přijímaných potravou.
Ta bývá ukládána ve dvou formách – jako tuk nebo glykogen v játrech či svalech. Když spíte, vaše játra rozkládají glykogen a transportují jej v podobě glukózy do krve, aby tak udržovaly správnou hladinu cukru v krvi. Přeskočíte-li snídani, brzy dojde k vyčerpání zásob glykogenu a vaše tělo bude nuceno rozkládat mastné kyseliny, z nichž získá energii. V praxi to znamená jediné – vynechat snídani znamená snížit energetickou hodnotu, čímž zároveň zpomalíte metabolismus po zbytek dne. Váš mozek je rovněž závislý na glukóze, proto vydatné ranní jídlo nejen zvýší fyzický výkon, ale také vám to bude lépe myslet.
Udržujte tělesnou hmotnost
Výše zmíněné zpomalení metabolismu ve spojení s dalšími faktory může vést k přibírání na váze. Při snídani byste měli dát přednost potravinám s vyšším obsahem bílkovin, vlákniny a zdravých tuků. Tato kombinace udržuje vaši chuť k jídlu v mezích po zbytek dne, takže nemáte potřebu se tolik přejídat. Velkým omylem u lidí praktikujících dietní způsob konzumace je ten, že se snaží vynechat snídani s úmyslem snadného hubnutí. Ve skutečnosti však každý člověk, který si udržuje správnou váhu, snídá plnohodnotné a vyvážené jídlo. Možná jste se několikrát přistihli, jak saháte po nezdravých pochutinách, když vynecháte snídani.
Zdravotní důsledky vynechávání snídaně
Většina dosavadních studií předesílá potenciální riziko vzniku nadváhy či obezity, vysokého krevního tlaku, snížené citlivosti na inzulín nebo cukrovky. Leah E. Cahill a kolektiv v roce 2013 publikovali studii, ve které po dobu 16 let sledovali vliv stravovacích návyků na výskyt ischemické srdeční choroby – jedné z nejčastějších příčin úmrtí na světě. Do výzkumu se zapojilo celkem 26 902 mužů ve věku 45 až 82 let. Účastníci, kteří vynechávali snídani, měli o 27 % vyšší riziko tohoto onemocnění, což bylo poměrně zarážející zjištění i pro samotné vědce. Zajímavostí je, že nebyl pozorován žádný rozdíl, pokud některý muž snídal o něco dříve, jiný později. Další studie poukazuje na riziko aterosklerózy (kornatění tepen), pokud na snídani upřednostňujete jídlo s vysokým obsahem nezdravých tuků a nízkým obsahem sacharidů a bílkovin.
Snídaně šampionů? Jak ve skutečnosti vypadá?
Jestli nejste zvyklí snídat, bude pro vás náročné sníst jakkoliv malou porci jídla hned ráno. Vaše porce opravdu nemusí být obrovská, nicméně měla by obsahovat důležité nutriční hodnoty, které byste do sebe měli dostat nejpozději hodinu po probuzení. Pečivo nebo koblihy nejsou ideální, spíše dejte přednost potravinám
s dostatečným množstvím sacharidů, bílkovin, zdravých tuků a vlákniny. Tím zaručíte postupné uvolňování energie a budete se cítit plní. Nabízí se například ovesná kaše, ovšem snažte se vyhnout těm s přidaným cukrem – daleko lepší variantou je přidat vlastní čerstvé ovoce. Celozrnné obiloviny s bílým jogurtem a ořechy zní také velice dobře, popřípadě můžete dát přednost lehkému smoothie, které se stalo hitem posledních let.
zdroj: https://www.fitcann.cz/blog/proc-je-snidane-nejdulezitejsi-jidlo-dne/
Re: Proč je snídaně nejdůležitější jídlo dne?
lojzička (host) / před 3 lety 14.12.2021 20:36
Co si holky děláte nejčastěji na snídani? Nemusíte psát jenom jedno jídlo. Pokud budete tak hodny, mohly byste mi sdílet klidně větší část vašeho jídelníčku. Mně už úplně dochází nápady co mám tomu mému chlapovi na svačinu do práce připravovat. On dělá na stavbě, a tak na knedlíky a omáčku nemá čas.
Re: Proč je snídaně nejdůležitější jídlo dne?
Ivanka082 (host) / před 3 lety 16.12.2021 23:20
Na snídani dělám vajíčka a párky. To je taková klasika, na kterou můj chlap nikdy nic nenamítá. A když se mi jó chce, tak se ještě udělá pečená slaninka, pro kterou si chodím do místního řeznictví. Ale to jen jednou za čas.
Re: Proč je snídaně nejdůležitější jídlo dne?
Jarka (host) / před 3 lety 16.12.2021 23:22
Hele já dělám třeba topinky s masovou směsí. Manžel totiž po ránu nutně potřebuje maso a zeleninu a když je tvrdší chleba, tak se to takhle krásně splácá. Jen mě teda poslední dobou tíží, že máme poškrábané pekáče, na kterých to dělám. Nemáte někdo tip na nádobí za fajn cenu?
Re: Proč je snídaně nejdůležitější jídlo dne?
ester (host) / před 3 lety 16.12.2021 23:23
Jarko, zkus se podívat na https://www.zgastro.cz/3-titanove-nadobi. Tam by sis podle mě mohla vybrat. Není to nic hrozného. Normální kvalita, kterou bys asi od českého prodejce čekala. Nikdo tě o nic neobere a všichni jsou moc milí. A ten výběr? No uvidíš sama, že ti neradím žádnou levárnu. Mnoho chutných pokrmů přeji.
Re: Proč je snídaně nejdůležitější jídlo dne?
Taťána (host) / před 3 lety 28.01.2022 15:24
Co si lidičky děláte na snídani? Já občas udělám avokádový toast, jindy mám chuť na maso, a tak si vezmu pánvičku, naleju olej a udělám si hovězí pupek, ale to musím mít opravdu velký hlad. Víte, já nejím pečivo, a tak se prostě musím najíst hodně masa abych měla správné výživové hodnoty.
Re: Proč je snídaně nejdůležitější jídlo dne?
Ester (host) / před 3 lety 30.01.2022 23:02
Ty nejíš pečivo? Jako ani sladké? Tak to tě ovšem obdivuji. Já jsem na pečivu úplně závislá. Normálně nedokážu jeden den bez třeba toastového chleba. A co jinak jíš třeba v práci na svačiny? Neříkej mi, že si vaříš oběd doma a tam jíš z krabičky. to je hrozně nehygienické podle mě.
Re: Proč je snídaně nejdůležitější jídlo dne?
Taťána (host) / před 3 lety 30.01.2022 23:04
Hele pleteš se, právě krabička je hygieně nakloněna. Musíš si ale hlídat, aby ti to jídlo někdo v práci nesnědl. Já totiž díky kvalitnímu nádobí vařím docela chutně. Takže takový gulášek by ocenilo více lidí v práci, než jeho původní majitel. Dělám za pásem, nemohu si dovolit chodit do restaurace na menučko.
Re: Proč je snídaně nejdůležitější jídlo dne?
Ester (host) / před 3 lety 30.01.2022 23:05
Opravdu ti to jídlo z krabičky chutná? Ale tak zase sto lidí, sto chutí viď. Mohla bych se tě zeptat na jednu věc. Je podle tebe e-shop https://www.zgastro.cz/3-titanove-nadobi v pohodě? Já že jsem na ně nenašla ještě zatím žádnou recenzi. Ale také to může být tím, že jsem na internetu poprvé v životě. Vždy jsem se té technologii vyhýbala.