Martini. Osvědčená klasika, kterou si zamiloval i Bond

Martini. Osvědčená klasika, kterou si zamiloval i Bond

Když se řekne Martini, většina z nás si vybaví Jamese Bonda a jeho legendární, byť poněkud absurdní požadavek „protřepat, nemíchat“. Martini za svůj věhlas ale nevděčí jen agentovi 007. Zásadní je dokonalý soulad ginu a vermutu smíchaných
v tom správném poměru. Díky tomu se drink zařadil mezi ikony koktejlového světa.


Historické kořeny Martini sahají do přelomu 19. a 20. století. Předpokládá se, že se vyvinulo z koktejlu Martinez, který se zase inspiroval Manhattanem. Původně drink obsahoval až šest ingrediencí, s postupnými obměnami receptury ubývalo i surovin, až vzniklo dnes všem známé Martini Dry v ideálním poměru ginu
a vermutu 5:1.

Martini je natolik ikonickým drinkem, že jeho název přejala i sklenka, v níž se zpravidla servíruje. Například koktejl Espresso Martini tak nemá s Martini nic společného, servíroval se ovšem ve sklence s typickým tvarem V. A tak název Martini převzal i tento koktejl, jen tentokrát ne díky receptuře, ale nádobě, v níž je podáván. Pro dokonalý zážitek z Martini proto sáhněte po správné sklence i vy.

Vodkatini, Dirty Martini nebo Vesper

Přestože může dvousložkový drink působit na první pohled až příliš jednoduše, opak je pravdou. Existuje řada neméně oblíbených variací, v nichž se projevuje barmanská kreativita. A i když je často s původním Martini spojuje jen název, stojí za to je ochutnat.

Jedním z nejznámějších twistů na Martini je Vodkatini či Vodka Martini, v němž gin nahrazuje vodka. Pokud milujete chuť Martini a oliv současně, oblíbíte si Dirty Martini. K ginu a vermutu přidejte 1 cl nálevu z oliv
a výsledný drink ozdobte ne jednou, ale hned třemi olivami.

O Jamesi Bondovi a jeho vlivu na proslulost Martini už byla řeč. Co si ale nejslavnější tajný agent doopravdy objednával? Pokud sázíte na Martini Dry, jste na omylu. Ve skutečnosti se jedná o Vesper, který se poprvé objevil v roce 1953 ve Flemingově Casino Roayle.

Receptura Martini Dry
5 cl ginu
1 cl suchého vermutu

Gin a vermut nadávkujte do míchací sklenice na led a pomocí barové lžičky vymíchejte. Poté přes barové sítko nalijte do předem vychlazené sklenice na Martini. Ozdobte olivou a podávejte.

 

Receptura Vesper
3 cl ginu
1 cl vodky
0,5 cl vermutu

Všechny ingredience nadávkujte do šejkru, naplňte ledem a důkladně vyšejkrujte. Pomocí barového sítka přelijte do vychlazené sklenice na Martini, ozdobte pomerančovou kůrou a podávejte.

Ať už vás zlákala varianta agenta 007, nebo dáváte přednost osvědčené klasice, chuť Martini vás nikdy nezklame.

 

 

 

 

zdroj/foto: whitepress.com