Hubnete do plavek? Přinášíme tipy na saláty, které zasytí a ještě si na nich pochutnáte

Hubnete do plavek? Přinášíme tipy na saláty, které zasytí a ještě si na nich pochutnáte

Přinášíme vám tipy na tři saláty, které zasytí a ještě si na nich pochutnáte. Jsou totiž inspirovány kulinářským mistrem a michelinským kuchařem Romanem Paulusem


Letní sezona se blíží a nastává nejvyšší čas na hubnutí do plavek. Velmi oblíbeným a lehkým jídlem, které v dietách při vhodném množství zasytí na delší čas a člověk po nich nepřibere, jsou saláty.

Těstovinový salát

Co budeme potřebovat?

Těstovinový salát: 180g těstovin, 150g cherry rajčat, 60g červené papriky, 40g černých oliv, 50g salámu, 50g sýru scamorza, 50g mozzarelly, 20g čerstvé rukoly, čerstvá bazalka + Dresink: 1 lžíce kapar, 1 lžíce oregana, 1 lžíce tymiánu, 1 lžíce dijonské horčice, 2 lžíce parmazánu, špetka chilli, 1 stroužek česneku, 2 lžíce citronové šťávy, 45 ml červeného vinného octa, 1 lžíce medu, 1 lžíce citronové kůry, 60ml olivového oleje, sůl, pepř.

Jako první si dejte vařit vodu na těstoviny. Jakmile začne vřít, osolte jí a vložte do ní libovolné těstoviny. Mezitím se můžete vrhnout na přípravu dresinku, který není nijak náročný. Do kutru vložte nasekané kapary, oregano a tymián, přidejte dijonskou hořčici, 2 lžíce parmazánu, chilli dle libosti, nasekaný česnek a citronovou kůru. Zalijte citronovou šťávou, vinným octem, olivovým olejem a medem. Dochuťte solí a pepřem a nebojte se dresink trochu přechutit, protože salát už solit ani pepřit s největší pravděpodobností nebudete. Takto připravené ingredience krátce rozmixujte, aby se vše spojilo.

Uvařené těstoviny důkladně sceďte a vložte do připravené mísy na salát. Můžete s nimi pracovat rovnou za tepla a přidávat postupně další suroviny, alespoň se vám salát lépe spojí. K těstovinám vložte na půlky nakrájené cherry rajčata, červenou papriku na proužky, olivy taktéž na půlky, salám, scarmozu a mozzarellu na proužky. Promíchejte a přidejte lístky čerstvé bazalky a rukoly. Teď už nezbývá nic jiného, než nalít přiměřené množství dresinku, aby byla každá část salátu ochucená, ale nikoliv aby v něm salát plaval. Případně podle chuti ještě dosolte a dopepřete.

Čočkový salát

Co budeme potřebovat?

150g zelené vařené čočky, 150g vařené červené čočky, 50g červené papriky, 1 červená cibule, 100g salátové okurky, 1 limetka, 1 lžíce balsamica, extra panenský olivový olej, máta, sůl, pepř.

Na čočkový salát si uvařte zelenou i červenou čočku. Dávejte pozor, aby se nepřevařily. Nechte je trochu vychladnout a vložte do mísy na salát. K čočkám přidejte nakrájenou červenou papriku a červenou cibuli. Dále vložte nakrájenou čerstvou okurku a zakápněte šťávou z jedné limetky, balsamicem a olivovým olejem. Promíchejte a na závěr vložte nahrubo nakrájenou čerstvou mátou přibližně 8-10 lístků, osolte, opepřete, znovu promíchejte. Nechte chvilku odležet, znovu dochuťte a je hotovo.

Hlávkový salát se zakysanou smetanou

Co budeme potřebovat?

Půl hlávky hlávkového salát, 100g zakysané smetany, 20g voda, sůl, pepř, 70g slaniny, 40g ředkvičky, řeřicha setá

Hlávkový salát patří v našich končinách k největším klasikám. Zkuste na něj tento recept. Salát si nejprve vyskládejte do misky a připravte na něj dresink. Nařeďte zakysanou smetanu trochou vody, osolte, opepřete, a dobře promíchejte. K salátu mezitím přidejte na tenčí kolečka nakrájenou ředkvičku a dokřupava vyrestovanou slaninu a řeřichu. Teď už stačí je přelít dresinkem ze zakysané smetany a ihned konzumovat. Hlávkový salát by se totiž neměl marinovat dlouho. Kdo by si chtěl salát ještě vylepšit, vhodným doplňkem je určitě zastřené vejce.