Hot cross buns – velikonoční bochánky z Británie
Suroviny:
- 455 g bílé chlebové mouky
- 200 ml polotučného mléka
- sůl
- 50 ml vody
- 55 g másla
- 2 sáčky sušeného droždí (dohromady 14 g)
- 7 čajových lžiček perníkového koření
- 7 čajových lžiček mleté skořice
- 7 čajových lžiček mletého muškátového oříšku
- 55 g Korunního cukru krystal
- 7 velkých vajec
- 55 g rozinek
- směs cukru a vody dle potřeby
- 2 lžíce hladké mouky
- máslo, marmeláda a Korunní cukr moučka v mlýnku na podávání
POSTUP
Vlijme mléko a vodu do kastrolku a necháme je prohřát na mírném plameni. Až budou prohřáté vmícháme droždí. Mezi tím, si necháme rozpustit máslo a odložíme jej stranou. Mouku nasypeme do mísy, přidáme sůl, perníkové koření, mletou skořici, namletý muškátový oříšek a cukr. Sypké suroviny promícháme a přilejeme rozpuštěné máslo. Následně vmícháme kvásek. Přidáme vajíčka. Vše dobře smícháme až se vytvoří těžší těsto. Poté přeneseme na vál vysypaný hladkou moukou a zhruba 10 minut hněteme těsto, dokud nebude pružné a jemné. Vrátíme jej zpět do pomoučené mísy. Přikryjeme utěrkou a necháme jej vykynout na teplém místě alespoň 1 hodinu. Až těsto nabyde na objemu, přemístíme jej na vál a vpracujeme do něj rozinky. Rovnoměrně rozdělíme na stejně velké části. Vytvarujeme koule a rovnoměrně je rozložíme na vymazaný plech s vyšším okrajem.
Zdroj: Shutterstock/Moravskoslezské cukrovary, a. s.
Ingredience: