Domácí paštika
Ingredience
- 500 g kuřecích jater
- 200 g mletého vepřového masa
- 200 g cibule
- 2 stroužky česneku
- 250 g másla
- 200 ml portského vína
- 1 lžíce sádla
- smetana 31% na zjemnění
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- snítka rozmarýnu
- tymián
- plátky anglické slaniny na vyložení formy
- sůl
- pepř
POSTUP
1.Kuřecí játra očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Nahrubo nakrájíme cibuli.
2.V pánvi na lžíci sádla osmahneme dozlatova cibuli, přidáme všechny bylinky. Když už je cibule téměř hotová, přidáme prolisovaný česnek.
3.Přidáme vepřové maso a dále restujeme.
4.Tepelně opracované maso zalijeme portským vínem a necháme téměř vyvařit.
5.Poté přidáme játra a restujeme, maximálně 5 minut, aby nám játra nezačala tvrdnout. Na závěr osolíme a opepříme.
6.Směs necháme vychladnout. Vyndáme bobkový list, nové koření a co zbylo ze snítky rozmarýnu. Část rozmarýnu a tymián ponecháme.
7.Mezitím si vyložíme formu anglickou slaninou, my použili formu na srnčí hřbet. Slaninu nechte přečnívat přes okraj.
8.Rozpustíme máslo a necháme lehce vychladnout.
9.Studenou masovou směs dáme do stolního mixéru Sage SBL620. Začneme mixovat na 1. stupeň „mix“, postupně přejdeme až ke stupni 5 – „liquify“.
10.Rozmixujeme. Vnitřní odnímatelné víčko umožňuje přidání ingrediencí do nádoby během mixování. V průběhu mixování postupně otvorem přiléváme máslo a smetanu, které se našlehávají do paštiky a tím ji zjemňují.
11.Paštiku přendáme do formy vyložené slaninou. Formou klepneme o podložku/kuchyňskou linku, aby se uvolnily větší bubliny vzduchu. Nádobu na mixování je možné mýt v myčce nádobí.
12.Překrývající kousky slaniny přiklopíme zpět na paštiku.
13.Necháme ztuhnout v lednici do druhého dne.
14.Podáváme s čerstvým pečivem, oblíbenou domácí marmeládou a sklenkou červeného či portského vína.
zdroj: https://www.sagecz.cz/recepty-a-tipy/domaci-pastika
Ingredience: