Domácí paštika

Domácí paštika

Ingredience

  • 500 g kuřecích jater
  • 200 g mletého vepřového masa
  • 200 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g másla
  • 200 ml portského vína
  • 1 lžíce sádla
  • smetana 31% na zjemnění
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • snítka rozmarýnu
  • tymián
  • plátky anglické slaniny na vyložení formy
  • sůl
  • pepř

 

 

POSTUP

1.Kuřecí játra očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Nahrubo nakrájíme cibuli.

2.V pánvi na lžíci sádla osmahneme dozlatova cibuli, přidáme všechny bylinky. Když už je cibule téměř hotová, přidáme prolisovaný česnek.

3.Přidáme vepřové maso a dále restujeme.

4.Tepelně opracované maso zalijeme portským vínem a necháme téměř vyvařit.

5.Poté přidáme játra a restujeme, maximálně 5 minut, aby nám játra nezačala tvrdnout. Na závěr osolíme a opepříme.

6.Směs necháme vychladnout. Vyndáme bobkový list, nové koření a co zbylo ze snítky rozmarýnu. Část rozmarýnu a tymián ponecháme.

7.Mezitím si vyložíme formu anglickou slaninou, my použili formu na srnčí hřbet. Slaninu nechte přečnívat přes okraj.

8.Rozpustíme máslo a necháme lehce vychladnout.

9.Studenou masovou směs dáme do stolního mixéru Sage SBL620. Začneme mixovat na 1. stupeň „mix“, postupně přejdeme až ke stupni 5 – „liquify“.

10.Rozmixujeme. Vnitřní odnímatelné víčko umožňuje přidání ingrediencí do nádoby během mixování. V průběhu mixování postupně otvorem přiléváme máslo a smetanu, které se našlehávají do paštiky a tím ji zjemňují.

11.Paštiku přendáme do formy vyložené slaninou. Formou klepneme o podložku/kuchyňskou linku, aby se uvolnily větší bubliny vzduchu. Nádobu na mixování je možné mýt v myčce nádobí.

12.Překrývající kousky slaniny přiklopíme zpět na paštiku.

13.Necháme ztuhnout v lednici do druhého dne.

14.Podáváme s čerstvým pečivem, oblíbenou domácí marmeládou a sklenkou červeného či portského vína.

 

 

 

zdroj: https://www.sagecz.cz/recepty-a-tipy/domaci-pastika

 

Ingredience: