Meruňkovo-makový džem
Recept: 5 skleniček / 45 minut
1,5 kg vypeckovaných meruněk
500 g želírovacího cukru 3:1
1 rovná lžíce celého máku nebo dle chuti
Očištěné a vypeckované meruňky pokrájejte, vložte do hrnce, přidejte želírovací cukr a pomalu přiveďte k varu. Lehce vařte asi pět minut a přitom sbírejte bílou pěnu. Po pěti minutách pomalého varu stáhněte hrnec z ohně, přidejte celý mák a opatrně vmíchejte. Hotovou marmeládu naplňte do sterilizovaných, suchých sklenic, zavíčkujte a otočte na deset minut dnem vzhůru. Skladujte v lednici a do jednoho měsíce snězte. Meruňkovo-maková marmeláda je ale tak dobrá, že vám stejně tak dlouho v ledničce nevydrží.
Tip: Na džem vždy používejte dokonalé zralé, ale nenahnilé ovoce. Místo modrého máku můžete vyzkoušet i bílý, který má oříškovou chuť. Mák se hodí i do švestkové marmelády.
Zdroj: www.nasmodrymak.cz
Ingredience: