Rychlý koláč s jahodovým mascarpone
Suroviny:
Těsto:
- 90 g másla
- 70 g cukru krupice
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 270 g polohrubé mouky
Náplň:
- 500 g mascarpone
- 300 g jahod
- 150 g cukru moučka
- 40 g kukuřičného škrobu
- 1 lžička vanilkového extraktu
Příprava:
Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Povolené máslo utřeme s cukrem a následně vmícháme i vejce a vanilkový extrakt. Potom přisypeme mouku a vypracujeme těsto podobné lineckému. Pokud bylo použito menší vejce, je možné, že se bude těsto drobit. Stačí k těstu přidat lžící studené vody a zapracovat.
Těsto vymačkáme do koláčové formy (27 cm v průměru) na dno i okraje, vyložíme pečícím papírem, zasypeme fazolemi (nebo pečícími kameny) a dáme do vyhřáté trouby na 15 minut.
Jahody, půlku cukru a škrob rozmixujeme dohladka.
Vychlazené mascarpone vyšleháme na nižší otáčky s druhou půlkou cukru a následně zašleháme jahodovou směs.
Předpečený korpus po 15 minutách z trouby vyndáme, odstraníme zátěž (fazole/kameny) a pečící papír a případné bubliny propíchneme vidličkou. Na korpus nalijeme náplň a koláč vrátíme do trouby. Pečeme dalších 30 minut. Poté by měla být náplň ztuhlá, ale stále se lehce klepat.
Koláč necháme asi dvě hodiny chladnout na mřížce a následně vložíme aspoň na hodinu do lednice.
Podáváme zdobené čerstvými jahodami.
Ingredience: