Hovězí steak s koňakovou omáčkou

Hovězí steak s koňakovou omáčkou


PŘÍPRAVA: DO 60 MINUT | POČET PORCÍ: 1-2

 

Ingredience
300 g hovězího enter core eye steaku – vysoký roštěnec – vyzrálý
1 malá mrkev
1 malá petržel
1 malá červená cibule nebo šalotka
1 stroužek česneku
snítka rozmarýnu
1 žampion
60 ml koňaku
výpek z masa
50 ml smetany s vysokým obsahem tuku
olivový olej
máslo
čerstvě mletý pepř
sůl

Postup
Na steak
Krok 1 ze 4

Steak si vytáhněte z lednice min. 45 minut před tím, než jej budete připravovat. Maso potřebuje získat pokojovou teplotu, aby pro něj nebyl styk s pánví takovým teplotním šokem, který způsobí to, že maso by bylo tužší. Maso očistěte a osušte papírovou utěrkou. Nenamáčejte. Připravte si pánev (nejlépe se silnějším dnem) a nechte ji nasucho rozehřát. Steak potřete olivovým olejem a bohatě osolte.

 

Krok 2 ze 4

Jakmile je pánev rozpálená, snižte teplotu na střední stupeň a vložte do ní steak. Opékejte asi minutu a půl z každé strany. Nezapomeňte zatáhnout i boční strany steaku. Až budete steak otáčet, přidejte oříšek másla, lžičku rostlinného oleje (aby se máslo nepřepalovalo, můžete však zvolit i přepuštěné máslo), rozdrcený česnek a snítku rozmarýnu (popř. tymiánu). Steak polévejte rozehřátým máslem.

 

Krok 3 ze 4

Opečené maso přesuňte do pekáčku a přidejte i výpek, jen jestli není přepáleny. Pokud byste si na tento krok nevěřili, zkuste druhou variantu přípravy. Steak opečte nasucho jen potřený olivovým olejem a máslo s česnekem a bylinkami přidejte až na opečený steak do pekáčku. Maso vložte do trouby rozehřáté na 180 °C a nechte jej tam 3-5 minut pro stupeň propečení medium-rare. Pokud chcete medium, prodlužte dobu na 5-8 minut.

 

Krok 4 ze 4

Hotový steak přesuňte na talíř, přikryjte alobalem nebo miskou a nechejte 5-10 minut odpočinout. Tento krok nikdy nevynechejte. Pokud byste v této chvíli steak rozřízli, vytekla by z něj šťáva a maso by bylo opět tvrdé. Výpek z masa si ponechte na omáčku.

 

Na omáčku a garnish
Krok 1 ze 3

Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na drobné, stejně velké kostičky. Žampion nakrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte lžíci másla se lžící rostlinného oleje. Zpěňte cibulku, přidejte kořenovou zeleninu a restujte. Asi po 2 min. přidejte žampion a opékejte, dokud zelenina nezkaramelizuje. Trvá to asi 5 min.

 

Krok 2 ze 3

Přidejte lžičku medu a zamíchejte, poté podlijte koňakem a přidejte výpek z masa (i včetně česneku a bylinek, které potom vyndáte). Minutu až dvě nechte probublávat a osolte a opepřete. Zalijte smetanou a vařte, dokud nebude omáčka mírně zredukovaná. Omáčku sceďte a zeleninu vraťte zpět na pánev. Opékejte, až bude na skus.

 

Na dokončení

Na garnish z kořenové zeleniny a žampionů položte na silné plátky nakrájený steak, který ještě osolte a přidejte trošku čerstvě mletého pepře. Omáčku můžete podávat samotně, nebo ji přelít přes zeleninu.

 

Na servírování

Ke steaku můžete zvolit bramborovou přílohu. Tedy domácí hranolky, bramborový fondán, pečené brambůrky nebo i čerstvou bylinkovou bagetku.

 

Dobrou chuť!

 

 

zdroj: https://www.penny.cz/PENNY-koutek/recepty/hovezi-steak

 

 

 

Ingredience: