Pečená kachna s makovou nádivkou a šípkovým zelím
4-6 osob, 7 hodin
Suroviny:
1 kachnu
1 lžíci kmínu
1 lžíci soli
10 rohlíků
250 ml mléka
pepř
1 lžičku perníkového koření
8 vajec
2 lžíce celého máku
velkou hrst pokrájené pažitky
600 g červeného sterilizovaného zelí
3 lžíce šípkové marmelády
Postup
Kachnu si omyjte, osušte, důkladně osolte zvenku i zevnitř a posypte kmínem. Přikryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C půl hodiny. Poté teplotu snižte na 120 °C a pečte cca 5 hodin. Po pěti hodinách alobal sundejte, zvyšte opět teplotu na 180 °C a dopečte ještě půl hodinky, aby vám vznikla krásná zlatavá a křupavá kůrka.
Doba pečení vždy záleží na velikosti drůbeže. Během pečení kachny si připravte nádivku. Rohlíky pokrájejte na kostičky a zalijte mlékem. Do této směsi si rozšlehejte vejce a přidejte sůl, pepř, celý mák, perníkové koření a pažitku. Vše zamíchejte a vložte na plech s pečicím papírem. Do nádivky můžete přidat i mandlové lupínky. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 30-40 minut. Sterilizované zelí v hrnci duste do změknutí. Ke konci vmíchejte šípkovou marmeládu a odstavte z ohně.
Tip! Základem každého dobrého jídla jsou kvalitní suroviny. V případě máku v nádivce jde spíše o koření, které provoní jídlo a dodá nezaměnitelné aroma. Abyste dosáhli požadované chuti, sáhněte nejlépe po modrém máku vypěstovaném na našich polích. Koupit kvalitní mák můžete i přímo od pěstitelů na Makové mapě mapa.nasmodrymak.cz. Věřte, že nádivka z toho nejlepšího máku bude nezapomenutelná.
Zdroj fotografií: www.nasmodrymak.cz/Kitchenbook
Ingredience: