Vánočka z Hané
Počet porcí: 1 ks Doba přípravy: 120 minut Náročnost: **
Ingredience:
230 g PŠENIČNÁ MOUKA HLADKÁ SVĚTLÁ od MJM agro, a. s.
100 g polohrubé mouky
20g droždí
115 ml vlažného mléka
60 g cukru
8 g vanilkového cukru
70 g měkkého másla
kůra z jednoho citronu
1 vejce
35 g rozinek
20 ml jablečného octa
1 panák rumu
50 g mandlí (plátky)
Postup:
- Jako první si založíme omládek. Smícháme 40 g hladké mouky, 40 g polohrubé, 80 ml mléka a droždí. Uděláme těstíčko.
a necháme ho kynout na teple a přikryjeme ho, aby nám neokoralo, na cca 30 min. - Mezitím si dáme do rendlíku rozinky, 20 ml vody, ocet, rum a pomalu vaříme, dokud se nevyvaří tekutina. Vychladíme.
- Do omládku přidáme zbytek obou mouk, mléko, cukry, špetku soli, máslo, citronovou kůru, vejce, rozinky, 35 g mandlí a uděláme těsto.
- Těsto necháme ještě 30 min. nakynout.
- Těsto rozdělíme na 6 dílů po 100 g.
- Uděláme koule a z koulí prameny cca 30 cm.
- Zapleteme vánočku a necháme na plechu s pečicím papírem hodinu kynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
- Pečeme 160 stupňů 40–50 min.
zdroj regionalnipotravina.cz
Ingredience: