Jidáše

Jidáše

Suroviny:

Těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 20 g droždí (1/2 kostky)
  • 70 g másla
  • 70 g cukru
  • 5 g soli
  • 1 žloutek
  • 175 g mléka
  • 1 vejce na pomašlování před pečením

Na potření:

  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžíce rumu

 

Příprava:

Těsto zaděláme: v míse smícháme hladkou a polohrubou mouku, udělám důlek a do něj vlijeme 2/3 lehce ohřátého mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku až vznikne těstíčko husté asi jako na lívance (část mouky zbyde, nezamícháme ji do těstíčka ani zdaleka všechnu). Povrch lehce posypeme vrstvičkou hladké mouky a necháme na teplém místě asi 30 minut vzejít.

Přidáme všechny ostatní suroviny (cukr, změklé máslo, prošlehaný žloutek a sůl), dolijeme zbylé méko a vypracujeme nelepivé těsto. Bude to trvat poměrně dlouho, těsto je dost hutné, nevzdávejte to příliš brzy, i robotu to trvá cca 10 minut. Těsto necháme v teplém místě 30 minut odpočinout.

Těsto rozdělíme do 10 kousků (každý o cca 80g, nejlepší je si kousky navážit) a každý vyválíme do hada cca 30 cm dlouhého a na prst tlustého. Hady stočíme do spirály (neutahujeme) a konec schováme pod těsto, aby se jidáše nerozmotaly.  Dáme je na plech, přikryjeme folií nebo utěrkou a necháme ještě asi 45 minut kynout.

Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct na 20 minut do trouby rozpálené na 160°C.

Mezi tím si připravíme směs na potírání – med, citronovou šťávu a rum vložíme do misky a rozmícháme.

Upečené a ještě horké jidáše pomocí mašlovačky potřeme medovou směsí.

 

foto: pradobroty.cz

Ingredience: