Celozrnné špagety s pálivou čočkovou omáčkou
SUROVINY
- 80 g celozrnných špaget
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 šalotky 50 g
- 2 stroužky česneku
- 400 g krájených rajčat z plechovky
- 1 lžíce protlaku 50 g
- 100 g cukrového hrášku nebo kukuřice
- 130 g zelené čočky
- 1 lžička sušené bazalky
- 1/2 lžičky sušeného chilli
- hrst sekané petrželky
- 30 g černých oliv
POSTUP
1) Špagety uvaříme doměkka v osolené vodě po dobu uvedenou na obalu. U celozrnných to bývá zhruba 10–12 minut. Čočku uvařte v osolené vodě po dobu 15—20 minut doměkka.
2) Ve větší pánvi rozehřejeme 1 lžíci olivového oleje a osmahneme na něm na dorbno nakrájenou šalotku společně s na plátky nakrájeným česnekem a chilli. Přidáme protlak, zamicháme a vše restujte zhruba 2 minuty za stálého míchání.
3) Čočku zcedíme a přidáme ji společně s drcenými rajčaty do pánve. Ztlumíme plamen, přiklopíme pokličkou a lehce provaříme.
4) Do směsi přidáme sušenou bazalku, na plátky nakrájené černé olivy, dochuťte solí a pepřem a zamícháme.
5) Před podáváním posypeme nasekanou petrželkou.